Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dva razloga zbog kojih je otet Tomislav Salopek

salopek-salopek

Stručnjaci za terorističke organizacije su u analizi za egipatski portal “Sedam dana” rekli da je otmica Tomislava Salopeka organizovana iz nekoliko razloga.

Prvi od tih razloga je da stvore krizu između Egipta i inostranstva, a drugi da pokvare svečanost otvaranja nove trase Sueckog kanala, što je projekat kojim predsjednik Abdel Fatah al-Sisi želi Egipat da učini “privrednom silom” i učvrsti vlast, prenosi “Jutarnji”.

“To je proces izveden kako bi se pokvarilo otvaranje novog Sueckog kanala jer taj kanal potvrđuje legitimnost sadašnjeg režima u Egiptu i predstavlja veliku privrednu silu na mapi svijeta”, rekao je Kamal Habib, stručnjak za islamističke organizacije.

Dodaje da novi Sueski kanal “ujedinjuje narod pod sadašnjim političkim vođstvom”. Stručnjaci za egipatski portal nadalje navode da su egipatske sigurnosne službe krenule u potragu za mjestom na kojem otmičari drže taoca, pri čemu su im vrijedne bile informacije koje im je dao vozač.

“Vozač je dao detaljnu specifikaciju zločinaca, dijalekta kojim su govorili i tipa oružja koje su posjedovali”, navodi portal.

Informacije upućuju na to da je cilj otmičara da poremete javni mir i stvore krizu između Egipta i inostranstva, piše portal.

Habib predviđa da ni Egipat ni Hrvatska neće pregovarati s “Daashom” (što je drugi naziv za Islamsku državu).

“Očekujem da će ostati na stajalištu protiv terorizma i da neće biti kolebanja niti sa strane hrvatske niti egipatske vlade”.

Hišam al-Najar, stručnjak za islamske organizacije, također smatra da je ID otmicu ‘uskladila’ s otvaranjem Sueckog kanala jer su oči svijeta tada bile uprte u Egipat, a ona je iskoristila priliku.

Najar ističe, na osnovu priznanja nekih pojedinaca, da brojne ćelije nisu povezane ni s jednom organizacijom već im je cilj da koordiniraju finansijsku pomoć, da razmijene informacije i oružje s Islamskom državom.