Globus

"Vodoinstalateri"

Dvadeset fašista pokušalo doći u Rijeku s tri aviona

13/09/2019

Tokom dana s manjih aerodroma u Torinu, Pescari i Trstu prema Hrvatskoj su poletjela tri mala aviona tipa Piper

Nekoliko desetaka pripadnika italijanske fašističke skupine koja sebe naziva “Vodoinstalateri” (“Gli Idraulici”) planiralo je u četvrtak izvesti performans ponovnog zauzimanja Rijeke, a na 100. godišnjicu okupacije u Rijeku su pokušali doći i s tri aviona.

Neslužbeno se doznaje da je “invazija” talijanskih fašista na Rijeku pomno planirana. U Hrvatsku su namjeravali ući iz više pravaca – autobusima, motorima i malim avionima, prenosi Hina.

Tokom dana s manjih aerodroma u Torinu, Pescari i Trstu prema Hrvatskoj su poletjela tri mala aviona tipa Piper. U svakom su bila dva putnika. Hrvatske sigurnosne službe imale su informacije o kojim je avionima riječ, njihove registracije te da su u njima upravo pripadnici ove fašističke skupine. Stoga je za sva tri aviona izdana zabrana ulaska u hrvatski zračni prostor.

Nisu na silu pokušali ući u Hrvatsku jer bi u tom slučaju morali intervenirati hrvatski borbeni avioni. Ali, “Vodoinstalateri” se nisu predavali. Vratili su se na mjesto polijetanja te su se u popodnevnim satima njih četvorica prebacili u dva nova Pipera i poletjeli prema Hrvatskoj.

Sletjeli su na aerodrom na Krku. Dočekali su ih pripadnici hrvatske policije i priveli na razgovor. Prema dostupnim informacijama, italijanski konzulat u Rijeci dobio je službenu najavu od sportskog kluba iz Pescare da će njihovi članovi avionom doći u Rijeku kako bi prisustvovali otvaranju večerašnje izložbe. Ali, nešto kasnije su javili da ipak odustaju od tog plana.

Kako se doznaje, hrvatske sigurnosne službe tijesno su surađivale po ovom pitanju s italijanskim kolegama te su uspjeli spriječiti ulazak većeg broja talijanskih fašista u Hrvatsku.

Dio njih koji su se pomiješali s bajkerima ili su putovali autobusima ipak se probio do Rijeke. Ubrzo nakon hapšenja  dvojice provokatora društvenim mrežama počele su se širiti fotografije ovog čina i iskristaliziralo se ko je preuzeo zasluge za akciju.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.