Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

država maine

Dvadesetak ubijenih SAD-u, velika potraga za napadačem. Poznat mu je identitet

Foto: Screenshot

Ured šerifa okruga Androscoggin objavio je dvije fotografije osumnjičenika na Facebooku, rekavši da je u bijegu

Od 15 do 20 osoba je ubijeno, a 50 do 60 ih je ranjeno u masovnoj pucnjavi koja se dogodila u srijedu u gradu Lewistonu u američkoj saveznoj državi Maine, objavio je CNN pozivajući se na više izvora iz policije.

Ured šerifa okruga Androscoggin objavio je dvije fotografije osumnjičenika na Facebooku, rekavši da je u bijegu.

Pucnjava u tri različita objekta

Zatražena je pomoć javnosti u identificiranju osumnjičenika na slici, bradatog muškarca u košulji dugih rukava i trapericama koji drži pušku.

Centralni medicinski centar u Lewistonu je saopćio da je u toku reakcija na masovnu pucnjavu te da vrši koordinaciju s područnim bolnicama za preuzimanje pacijenata.

List Sun Journal, pozivajući se na glasnogovornika policije u Lewistonu, izvijestio je o pucnjavi u tri različita objekta, uključujući i restoran. O događaju su obaviješteni i predsjednik SAD-a Joe Biden te guvernerka Mainea Janet Mills.

Bolnica pozvala svo dostupno osoblje

St. Mary's Health System, medicinski centar u Maineu, objavio je u ažuriranoj objavi na Facebooku da je aktivirao svoje planove za hitne slučajeve i pozvao svo dostupno osoblje.

Centar kaže da “usko sarađuje s lokalnim partnerima kako bi osigurao liječenje onih koji su pogođeni događajima koji su se dogodili”.

“Sigurnost i skrb za naše pacijente i dalje će nam biti prioritet te ćemo nastaviti marljivo raditi kako bismo osigurali da bolničko okruženje ostane sigurno. Svi zahvati i operacije zakazani za ujutro su otkazani, a ordinacije će biti zatvorene. Obratit ćemo se onima koji imaju termine kako bismo ih pomaknuli”, poručili su.

Ko je ubica

Policijska uprava Lewistona identificirala je Roberta Carda kao osobu povezanu s pucnjavama. Card je star 40 godina i trebao bi se “smatrati naoružanim i opasnim”, navodi se u Facebook objavi policije Lewistona. Opisali su Carda kao certificiranog instruktora za vatreno oružje i člana američkih vojnih rezervi.

Law Enforcement is attempting to locate Robert Card 4/4/1983, as a person of interest regarding the mass shooting at…

Posted by Lewiston Maine Police Department on Wednesday, October 25, 2023

“Policija pokušava locirati Roberta Carda, 4. aprila 1983., kao osumnjičenog u vezi s masovnom pucnjavom u Schemengees Baru i Sparetime Recreation ove večeri. Carda treba smatrati naoružanim i opasnim. Molimo kontaktirajte policiju ako znate gdje se nalazi”, poručili su iz policije.

Državna policija New Hampshirea pomaže u potrazi za Cardom, uključujući korištenje svog helikoptera, potvrdila je glasnogovornica državne policije Amber Lagace.

Ubica studirao inženjerstvo

Ubica je studirao inženjerstvo na Univerzitetu Maine prije otprilike 20 godina, kazao je predstavnik obrazovne ustanove. Card je ondje bio student od 2001. do 2004., iako nije bilo odmah poznato je li diplomirao, kazao je glasnogovornik Univerziteta Maine Eric Gordon za NBC News. Gordon je rekao da nije imao pristup drugim studentskim informacijama o Cardu.

Policija je potvrdila kako je Card “nedavno prijavio probleme s mentalnim zdravljem”, odnosno da je priznao da čuje glasove i prijetio da će zapucati u bazi Nacionalne garde u gradu Saco. Policija ima informaciju da je Card bio u ustanovi za mentalno zdravlje dvije sedmice ovog ljeta, a zatim je pušten.

Traže ga stotine policajaca

Kako je objavljeno, u traganje za napadačem uključeno je stotine policajaca.

Policija je ranije objavila tri fotografije na Facebooku, zatraživši pomoć javnosti u identificiranju i lociranju napadača. Na dvije se nalazio osumnjičenik, bradati muškarac u smeđoj jakni s kapuljačom i trapericama koji drži nešto nalik poluatomatskoj pušci, a na jednoj bijeli gradski terenac.

“U Lewistonu je aktivan napadač. Molimo građane da ostanu u svojim kućama sa zaključanim vratima. Policija trenutačno istražuje na više lokacija”, objavila je policija države Maine prethodno na društvenoj platformi X.

List Sun Journal, pozivajući se na glasnogovornika policije u Lewistonu, izvijestio je o pucnjavi u tri različita objekta, uključujući i kuglanu te kafić. Ta dva objekta su međusobno udaljena oko 6.5 kilometara.

Jedan od najsmrtonosnijih napada

Ako 22 mrtvih bude konačna brojka (koliko nekoliko medija u SAD-u javlja) ovo bi bio najsmrtonosniji masakr u Sjedinjenim Državama od augusta 2019., kada je naoružani muškarac otvorio vatru na kupce u supermarketu u El Pasu u Teksasu, ubivši ih 23.

Inače, ishod od 22 ubijenih bio bi podjednak broju ubistava koje se u Maineu dogode tijekom cijele godine. Naime, broj godišnjih ubistava od 2012. varirao je između 16 i 29.

Najsmrtonosnija masovna pucnjava u SAD-u dogodila se 2017. godine u Las Vegasu, kada je 64-godišnji umirovljenik otvorio vatru na posjetitelje festivala country glazbe ubivši ih 58, a ranivši oko 500.