Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Fokus.ba saznaje

Uskoro nova optužnica protiv Hadžibajrića, davao lažne podatke o imovini!

hadžibajrić lažni podaci imovina
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Podsjećamo, Ibrahim Hadžibajrić je u pritvoru od 9. maja kada je lišen slobode. Otada mu se pritvor produžava

Tužilaštvo Kantona Sarajevo, kako je potvrđeno za Fokus.ba, vodi istragu protiv bivšeg načelnika Općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića to zbog davanja lažnih podataka o imovini. Nezvanično saznajemo da bi uskoro trebala biti podignuta optužnica u ovom predmetu.

Ovo bi bila prva optužnica Tužilaštva KS protiv jednog zvaničnika, iako je Hadžibajrić sada već bivši općinski načelnik, zbog kršenja Zakon o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosilaca javnih funkcija.

Šta kaže zakon

Ovaj zakon je usvojen 2019. godine, a odnosi se na sva imenovana lica, a to su zastupnici u Skupštini KS, premijer i ministri u Vladi KS, gradonačelnik Sarajeva, općinski načelnici te direktori i zamjenici direktora agencija, fondova, javnih preduzeća, javnih ustanova i institucija, članovi skupština upravnih i nadzornih odbora, izabrani savjetnici spomenutih dužnosnika, njihovi bliski srodnici, te “povezana osoba”, što podrazumijeva bliske srodnike izabranih i imenovanih zvaničnika.

Kako nezvanično saznajemo, Hadžibajrić prilikom prijave svoje imovine Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS, između ostalog, nije prijavio neke neretnine kao i sredstva.

Prema raspoloživim podacima iz registra podataka o imovini nosioca javnih funkcija u KS Hadžibajrić je u prijavi koju je predao 23. februara, naveo da ima ukupan godišnji prihod od 57.000 KM, da ima tri stana u Sarajevu od 76, 85 i 42 kvadrata kao i nekoliko garaža, zatim stan u hrvatskoj (Splitsko-Dalmatinska županija). Nije naveo podatke o pokretnoj imovini.

Detalj iz ranije prijave Hadžibajrića o imovini

Prema jednoj od odredbi navedenog zakona “u vršenju javne funkcije oni ne smiju svoj privatni interes stavljati iznad javnog interesa niti koristiti javnu funkciju za ličnu dobit i dobit lica koje je s njim povezano, obavljanje svih javnih funkcija biće transparentno i podliježe javnoj kontroli, a posebno pravu građana da budu upoznati sa ponašanjem nosioca javne funkcije”.

Podsjetimo, Općinski sud u Sarajevu u maju je potvrdio optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv Hadžibajrića zbog krivičnog djela povreda prava iz radnog odnosa. Prema toj optužnici terete se da je od marta 2020. do marta 2021. godine nezakonito otpustio šest državnih službenika i namještenika u Općini Stari Grad.

Hapšen u akciji “Start”

Hadžibajrić je zbog organizovanog kriminala, zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, pranja novca, te primanja i davanja dara na području Općine Stari Grad prije pola godina uhapšen u sklopu akcije kodnog naziva “Start”, zbog čega se još uvijek nalazi u pritvoru.

Tereti se da je s drugim osobama nezakonito izdavao u zakup parking prostore na području Opštine Stari Grad za najmanje tri firme nad kojima su imali kontrolu i nezakonito zaradili više stotina hiljada konvertibilnih maraka.

Danas je Federalna uprava policije (FUP) je dostavila Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo (KS) Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu kojeg je počinila “Nezavisna bosanskohercegovačka lista”, čiji je predsjednik Ibrahim Hadžibajrić.

Kako je saopćeno, postoji osnova sumnje da su prilikom prijave učešća političkog subjekta “Nezavisna bosanskohercegovačka lista” na Općim izborima 2018. godine, uz prijavu za ovjeru političke stranke za učešće na istim izborima, dostavljeni popunjeni neistiniti obrasci Centralne izborne komisije BiH.

Podsjećamo, Hadžibajrić je u pritvoru od 9. maja kada je lišen slobode. Otada mu se pritvor produžava.

Posljednji put Hadžibajriću je pritvor produžen 8. avgusta 2023. godine, i to na tri mjeseca. Hoće li 8. novembra biti pušten na slobodu ili će mu pritvor ponovo biti produžen?