Globus

Dvije osobe iz BiH na sigurnom na aerodromu u Briselu

22/03/2016

U Bruxellesu sve izgleda kao da je ratno stanje, rekao je u razgovoru za Anadolu Agency Draško Aćimović, ambasador Bosne i Hercegovine u Belgiji.

“Treća bomba je eksplodirala u metrou, a očekuje se da će biti još. Prema nezvaničnim informacijama, desetine deminerskih ekipa je poslato po gradu. S druge strane, šoping centri su evakuisani i zatvoreni, škole se zatvaraju i očekuje se vrlo moguće da i telefonske linije budu na neki način blokirane. Radi se o nezvaničnim informacijama”, rekao je ambasador Aćimović.

Ambasador BiH u Belgiji je rekao da su “prve informacije koje imaju nezvanične”. Pokušali su, kaže, jutros nakon prve eksplozije doći do aerodroma kako bi dobili nešto više informacija iz prve ruke, međutim nisu mogli proći.

“Veliki je obruč. Sve je blokirano. Trenutno, pozitivna vijest koju imamo je da su dvoje građana BiH, iz RS-a, Mila i Zoran Vuković, na sigurnom na aerodromu u Briselu. Mi smo s njima u vezi. Bit će uskoro evakuisani, Dogovorili smo da ih evakuišu u ambasadu gdje ćemo se mi pobrinuti za dalje”, rekao je ambasador Aćimović.

Ambasador BiH u Belgiji kaže kako su “otvorili nekoliko kanala za prikupljanje informacija”.

“Imamo i naše ljude u hitnoj pomoći koji rade, koje smo molili da dostave informaciju ako dođe neko od ranjenih ili poginulih građana BiH. Sa druge strane, razgovor koji smo imali sa gospodinom i gospođom koji su na aerodromu, oni su nam potvrdili da ne znaju da ima bilo ko od naših građana u tom malom evakuacionom centru na aerodoromu. S treće strane, otvorili smo 24 časa telefonske linije za sve kontakte. Tu smo, uglavnom, bit ćemo tu 24 časa za bilo šta i bilo koga”, poručio je u razgovoru za Anadolu Agency Draško Aćimović, ambasador BiH u Belgiji.

U tri jutrošnje eksplozije, dvije na aerodoromu i jednoj u metrou u Bruxellesu, prema dosadašnjim informacijama poginulo je najmanje 13, a povrijeđeno 35 osoba. Belgijska vlada još nije dala zvanične podatke o žrtvama, a građani Bruxellesa su zamoljeni da ostanu u svojim domovima.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.