Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Eksplozije u Briselu: Poginulo najmanje 13, ranjeno 35 osoba

Aerodrom u Briselu nakon eksplozije

Najmanje 13 osoba je poginulo, a 35 povrijeđeno u eksplozijama koje su se jutros dogodile na najprometnijem briselskom aerodromu Zaventem, javila je belgijska državna televizija, prenosi Anadolu Agency (AA).

Dvije eksplozije odjeknule su oko 8 sati, a na lice mjesta upućena su vozila Hitne pomoći. Nedugo nakon toga čula se nova eksplozija u metro stanici Maelbeek u blizini zgrade institucija EU.

Nakon jutrošnjih eksplozija na aerodromu u Briselu, u cijeloj Belgiji sigurnosni alarm je podignut na najviši, odnosno četvrti stepen.

Svi letovi na aerodromu su obustavljeni ili preusmjereni. Po nalogu policije željeznički saobraćaj u blizini aerodroma u Briselu je obustavljen. Za sada nije poznat uzrok eksplozija.

Belgijska državna televizija javlja da je aerodrom evakuisan i da na njemu vlada potpuna konfuzija među putnicima. Fotografije i snimci na društvenim mrežama pokazuju dim iz jedne od zgrada na terminalu aerodroma.

Evropska komisija je uputila poziv svojim službenicima da ostanu u kućama i ne dolaze na posao. Uporedo s tim, britanski premijer David Cameron je posredstvom društvene mreže osudio jutrošnje napade u Briselu.

„Šokiran sam dešavanjima u Briselu i veoma zabrinut. Spremni smo da pružimo svaki vid potrebne pomoći“, poručio je Cameron.

Eksplozije su se dogodile par dana nakon opsežne antiterorističke racije u Briselu u kojoj je uhapšen Saleh Abdeslam jedan od osumnjičenih za prošlogodišnje terorističke napade u Parizu.

Prema pisanju belgijskih medija, u trenutku eksplozija na aerodromu se nalazio veliki broj putnika.