Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Argentina

Dvojica svećenika i baštovan osuđeni zbog seksualnog zlostavljanja gluhe djece

horacio-corbacho-nicola-corradi-armando-gomez-abusos-sexuales-instituto-provolo-762520

Sud u argentinskoj Mendozi danas je izrekao 45-godišnju zatvorsku kaznu svećeniku Horaciju Corbachu i 42-godišnju zatvorsku kaznu svećeniku Nicoli Coraddiju

Dvojica svećenika u Argentini osuđena su na dugogodišnje zatvorske kazne zbog seksualnog zlostavljanja djece u katoličkoj školi, javlja Anadolu Agency (AA).

Sud u argentinskoj Mendozi danas je izrekao 45-godišnju zatvorsku kaznu svećeniku Horaciju Corbachu i 42-godišnju zatvorsku kaznu svećeniku Nicoli Coraddiju.

Riječ je o svećenicima koji se terete da su seksualno zlostavljali deset učenika Škole za gluhu i nagluhu djecu “Antonio Provolo“.

Sud je danas izrekao i 18-godišnju zatvorsku kaznu baštovanu škole Armandu Gomezu koji je bio saučesnik u seksualnom zlostavljanju djece.

Svećenik iz Italije Corradi (83) i argentinski svećenik Corbacho (59) uhapšeni su prije tri godine.

Italijanski svećenik Corradi optužen je za slična zlodjela u katoličkoj školi u Veroni, ali mu nikada nije izrečena presuda.

Katolička crkva već nekoliko godina suočava se s velikim skandalom zlostavljanja djece, a posebnu pažnje javnosti privukle su današnje presude u Argentini koja je rodna zemlja aktuelnog poglavara Rimokatoličke crkve pape Franje.