Globus

ako pređu "crvenu liniju"

Iran zaprijetio uništenjem SAD-a, Izraela, Velike Britanije i Saudijske Arabije

25/11/2019

Kao odgovor na prošlosedmične antivladine proteste, danas je u centru Teherana održan skup podrške iranskim vlastima

Komandant Revolucionarne garde Irana general Huseyin Selami uputio je otvorenu prijetnju Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), Velikoj Britaniji, Izraelu i Saudijskoj Arabiji i optuživši ih za izazivanje nedavnih protesta koji su širom Irana održani zbog povećanja cijena goriva, javlja Anadolu Agency (AA).

Kao odgovor na prošlosedmične antivladine proteste, danas je u centru Teherana održan skup podrške iranskim vlastima.

Okupljeni su uzvikivali slogane protiv SAD-a, Izraela i Saudijske Arabije, a učesnike prošlosedmičnih protesta nazivali su izdajnicima i sijačima zavjere.

Prisutnima se obratio komandant Revolucionarne garde Selami koji je kazao da su prošlosedmični protesti bili režirani scenario.

“Suočeni smo s velikim međunarodnim ratom. Ratni scenario koji smo vidjeli na našim ulicama imao je međunarodni karakter. Taj rat je završen. Odgovorit ćemo i osvetiti se za svaki neprijateljski korak“, poručio je Selami.

On je zaprijetio SAD-u, Velikoj Britaniji, Izraelu i Saudijskoj Arabiji da će ih Iran uništiti ako pređu “crvenu liniju”. Vlastima Izraela je poručio da se ne uzdaju u američku pomoć.

Odlukom iranskih vlasti 15. novembra je u toj zemlji poskupilo gorivo za 300 posto. Narod u Iranu suočen je sa ekonomskom krizom koju izazivaju i američke sankcije.

U mnogim iranskim gradovima održani su protesti zbog poskupljenja goriva, a Amnesty International tvrdi da je u neredima život izgubilo najmanje 115 demonstranata.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.