Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

DW: Hrvatska demokracija nazaduje

anderj plenkovic

Institut Freedom House ovih je dana u svom redovitom godišnjem istraživanju “Nacije u tranziciji”, kojim je obuhvaćeno 29 postkomunističkih zemalja, ocijenio da je stanje demokracije u Hrvatskoj najlošije u posljednjih deset godina. Prema ocjeni ovog američkog instituta, stanje demokracije od ulaska Hrvatske u EU konstantno se pogoršava zbog deficita u demokratskom upravljanju, piše DW.

Najslabije je ocijenjeno pravosuđe, a slijede ga problem korupcije i pitanje neovisnosti medija. Ocjena Hrvatske pogoršala se u kategoriji koja se odnosi na karakter i stabilnost sustava, neovisnost i učinkovitost zakonodavne vlasti te nadzor tajnih službi i vojske. U izvještaju se tvrdi kako je vlada pod pritiskom desnih skupina i Katoličke crkve neodlučna u provedbi reforme obrazovanja, a spominju se i pitanja kao što su zaštita prava žena i LGBT-skupina. Upozorava se na krajnje desne tendencije kod nekih društvenih skupina, kao i na slučaj postavljanja HOS-ove ploče s ustaškim pozdravom u Jasenovcu. U izvještaju je najbolje ocijenjen sektor civilnog društva.

Polukonsolidirana demokracija

Hrvatska je tako uvrštena u skupinu “polukonsolidiranih demokracija”, u kojoj su još Bugarska, Rumunjska, Mađarska, Gruzija, Crna Gora i Srbija. Susjedna Slovenija, primjerice, uvrštena je u skupinu “konsolidiranih demokracija”, s Poljskom, Slovačkom, Češkom i baltičkim republikama, koje su znatno ispred Hrvatske kada je riječ o demokratskim standardima. Je li stanje u Hrvatskoj doista tako loše?

Napomenuvši kako je ipak riječ o “pretjeranoj ocjeni”, politički analitičar Davor Gjenero ističe kako se u ovom slučaju radi o istraživanjima koja u pravilu imaju “pristojnu metodologiju”. Zato ih, kako kaže, “nikad ne treba čitati kao zlonamjerna”, nego ih valja shvatiti kao “indikatore na koje treba obratiti pažnju”. “Jer kad definirate metodologiju i kad pratite stanje institucija, onda ćete doći do spoznaje da je stanje ocijenjeno nešto lošijim nego što ga mi koji živimo u tom stanju osjećamo. Mislim da se nalazimo u razdoblju u kojem nema neke opresije prema medijima i slobodi govora od strane vlade, premda su mediji ekonomski jako nazadovali, što se onda reflektiralo i na njihovu profesionalnost. Činjenica je da su institucije regradirale i da plaćamo cijenu tihe regresije koja se događala u prethodnim razdobljima, kada nije bilo primjerene reakcije na tu regresiju. Kumulativno to sada izgleda vrlo loše i vrlo neugodno”, analizira za DW Gjenero.

Umjerenost bez demokratskog napretka

Freedom House ipak prepoznaje umjereniji izgled vlade Andreja Plenkovića u usporedbi s vladom u kojoj je bio njegov prethodnik na čelu HDZ-a Tomislav Karamarko, ali ocjenjuje i da to Hrvatskoj nije donijelo demokratski napredak u odnosu na prethodno razdoblje. Za Plenkovića, kojeg se u izvještaju naziva “bivšim eurokratom”, stoji da je prihvatio znatno umjereniju i manje konfliktnu retoriku, što je u velikom kontrastu s Karamarkovim vodstvom, ali “kada se pogleda izbliza” ne vidi se istinski napredak, zaključuje se u izvještaju. “To je, na žalost, točno”, ocjenjuje Gjenero.

Politički analitičar i docent na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu Višeslav Raos napominje kako je kvalitetu demokracije moguće mjeriti na različite načine, a Freedom House samo je jedna u nizu institucija koje se bave ovakvim tipom analize. U ovom izvještaju, precizira Raos, riječ je o kompozitnom indeksu koji se temelji na bodovanju stanja u područjima nacionalne demokratske vladavine, izbornog procesa, civilnog društva, neovisnosti medija, lokalne demokratske vladavine, pravosuđa i korupcije.

“Točno je da prema tim izvješćima Hrvatska u svim mjerenim područjima bilježi pogoršanje od ulaska u članstvo u Europskoj uniji 2013. godine. Međutim, treba naglasiti da postoji negativan trend i degradacija prema istim kriterijima i u ostalim postkomunističkim članicama Europske unije. Prema navedenim kriterijima, Hrvatska najlošije stoji već dulji niz godina, i prije ulaska u EU, dok ponajbolje stoje Slovenija i Češka”, naglašava Raos.

Ovom analitičaru upada u oči činjenica da Hrvatska postiže najgore rezultate u onim područjima oko kojih je bilo najviše prijepora za vrijeme pristupnih pregovora s Europskom komisijom – a riječ je o neovisnosti pravosuđa i borbi protiv korupcije. Uz to, dodaje, stanje medijskih sloboda ocijenjeno je “kontinuirano loše”.