Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Edogan: Nećemo dozvoliti da terorističke organizacije truju naše kćeri

erdogan

Politika u kojoj nema žena i upraviteljski pristup koji isključuje ženu je veliki nedostatak za cijelu zajednicu, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan na obraćanju povodom 8. Marta, Međunarodnog dana žena, javlja Anadolu Agency.

Erdogan je rekao da neki pojedinci kao najveću prepreku pravima žena vide porodicu i vjeru.

“Pojedinci, ugnjetavanjem, marginalizacijom i despotizmom, nastoje poistovjetiti sa nasiljem istočnjačka društva, tradiciju, pa čak i vjeru. Za njih su porodica i vjera dvije najveće prepreke u ostvarivanju prava žena. U njihovim očima islam nije element koji oplemenjuje ženu, već koji je dovodi u bezlično stanje. Oni koji zastupaju te ideje su godinama, pod izgovorom borbe za ženska prava, nanijeli zlo milionima žena”, kazao je turski predsjednik Erdogan.

Osvrćući se na nedavne terorističke napade u Turskoj u kojima su učestvovale žene Erdogan je upozorio na pogubno djelovanje terorističke ideologije.

“Ostvarivanje ženskih prava njima nikad nije bio cilj. Oni samo traže svježu krv za svoju slijepu ideologiju. Međutim mi nipošto nećemo dozvoliti trovanje naše omladine, a posebno mladih djevojaka”, naglasio je Erdogan.

Erdogan je kazao da terorističke organizacije žene vide kao sredstvo u postizanju svojih ciljeva.

“Ne smijemo postati zatočenici mentalita koji glorificira teroriste”, kazao je Erdogan kritikujući terorističke organizacije PKK, YPG, DHKP-C i ISIS.