Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Egipat kreće u odlučnu borbu protiv terorizma

crkva 3

Vlada Egipta odobrila je odluku o proglasu tromjesečnog vanrednog stanja koje je sinoć proglasio predsjednik te zemlje Abdel Fattah el-Sissi nakon dvostrukog napada na koptske crkve, javlja Anadolu Agency (AA).

“Vijeće ministara je na današnjoj sjednici kojom je predsjedavao Sharif Ismail odobrilo predsjednikovu odluku o proglašenju vanrednog stanja u skladu sa zakonskim i ustavnim odredbama i ono je danas u 11 sati po lokalnom vremenu stupilo na snagu“, navodi se u saopćenju egipatske vlade.

U saopćenju se navodi kako će egipatska vojska i policija odlučno krenuti u borbu protiv terorizma i krugova koji ga finansiraju, a sve s ciljem zaštite javnog poretka, stabilnosti, kao i života ljudi i njihove imovine.

Uporedo s tim, egipatsko Ministarstvo zdravstva saopćilo je kako je broj smrtno stradalih u jučerašnjim terorističkim napadima na koptske crkve u Tantai i Aleksandriji porastao na 45.

U skladu s egipatskim ustavom, odluka o vanrednom stanju bi u narednih sedam dana trebala biti predmet rasprave i na sjednici parlamenta te zemlje koji ima ovlasti da je potvrdi ili poništi.