Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Egzodus liječnika iz Hrvatske: Ovdje su uslovi rada katastrofalni

hrvatska lijecnici

Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) upozorila je na rastući broj liječnika specijalista koji napuštaju Hrvatsku te pozvala službenu politiku da promijeni uslove rada liječnicima u zemlji kako bi se to spriječilo, javio je dopisnik Anadolu Agency (AA).

Članovi Hrvatske udruge bolnčkih liječnika na čelu sa dopredsjednicom Adom Barić organizirali su konferenciju za medije pod nazivom “5 do 10 – simbolična dva sata do podneva – Da li je ostalo vremena za spas hrvatskih liječnika?”, tačno godinu dana od prošle medijske konferencije na kojoj su upozoravali na isti problem: odlazak liječnika u inozemstvo dok Hrvatskoj kronično nedostaje oko tri tisuće liječnika specijalista.

[quote_center]Liječnici najviše odlaze u Njemačku, Austriju, Irsku, Veliku Britaniju, Švedsku, UAE, SAD, itd[/quote_center]

Barić je upozorila kako im je cilj poručiti Vladi RH da se poduzme nešto kako bi se liječnike motiviralo i stimuliralo za ostanak u Hrvatskoj.

HUBOL upozorava kako se broj liječnika koji odlaze u inostranstvo u ovoj godini udvostručio. U prošloj godini Hrvatsku je napustio 91 liječnik, a ove godine taj broj je porastao na 220. Prema evidenciji HUBOL-a, molbe za izdavanje dokumentacije za rad u inozemstvu zatražilo je 900 liječnika različitih praksi i stupnja osposobljenosti.

“U ovom trenu jedan liječnik specijalist radi za trojicu. Liječnici ne odlaze iz Hrvatske da se vrate nego da ostanu na odredištima sa svojim porodicama, a raspon godina liječnika koji odlaze je 35 do 45 godina”, poručila je Barić.

Liječnici najviše odlaze u Njemačku, Austriju, Irsku, Veliku Britaniju, Švedsku, UAE, SAD, itd. Glavni razlog odlaska liječnika nije finansijski motiv, upozorava Barić, nego veliko nezadovoljstvo uslovima rada koji nisu definirani kolektivnim strukovnim ugovorom, uvelike premašen broj prekovremenih sati godišnje, praksa da jedan liječnik obavlja posao za trojicu, umor i iscrpljenost, nedostatak stručnog usavršavanja i mogućnosti napredovanja.

HUBOL vjeruje kako nije prekasno za sprečavanje egzodusa hrvatskih liječnika, ali samo ako hrvatska zdravstvena administracija odreagira na gorući problem loših uvjeta rada u dogovoru sa predstavnicima liječnika.

Ivana Schmidt, dopredsjednica HUBOL-a, ocijenila je kako je dvije godine nakon pristupanja Hrvatske u EU problem s egzodusom liječnika iz zemlje naglo porastao.

Najviše Hrvatsku od pristupanja u EU napuštaju anesteziolozi, zatim internisti, ginekolozi i radiolozi, ali i liječnici ostalih struka.

[quote_center]Najviše Hrvatsku od pristupanja u EU napuštaju anesteziolozi, zatim internisti, ginekolozi i radiolozi, ali i liječnici ostalih struka[/quote_center]

Schmidt je upozorila kako liječnici putem interneta svakodnevno dobivaju ponude tzv. “head huntera” koji u razvijenijim zemljama nude odlične uslove za liječnike, mogućnosti zapošljavanja za njihove bračne partnere te smještaj u vrtić odnosno u škole za njihovu djecu.

Poštovanje normativa, uređenost radnog vremena, bolja opremljenost bolnica, veća primanja i mogućnost napredovanja, samo su neki od uvjeta koji privlače liječnike za odlazak iz Hrvatske u kojoj prosječno osposobljavanje liječnika specijalista traje oko 12 do 13 godina.