Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zbog orbana

EK traži da se Mađarskoj obustavi 7,5 milijardi eura za privredu i infrastrukturu

PXL Viktor Orban (1)

Koheziona sredstva, jedan od najvećih dijelova budžeta EU pomažu zemljama da unaprede svoje privrede i infrastrukturu do EU standarda

Evropska komisija predložila je u nedelju da se suspenduje izdavanje sredstava Mađarskoj u vrijednosti od oko 7,5 milijardi eura zbog zabrinutosti oko demokratskog nazadovanja i mogućeg lošeg upravljanja EU sredstvima.

Evropski komesar za budžet Johanes Han rekao je 18. septembra da uprkos mjerama koje je Mađarska predložila za ispravku nedostataka Evropska komisija preporučuje suspenziju dijela preuzetih obaveza za tri operativna programa u okviru kohezione politike, u procijenjenom iznosu od 7,5 milijardi eura.

Koheziona sredstva, jedan od najvećih dijelova budžeta EU pomažu zemljama da unaprede svoje privrede i infrastrukturu do EU standarda.

On je rekao da Mađarska do 19. novembra treba da odgovori i ispravi zamjerke koje je navela Unija.

Da bi preporuka stupila na snagu treba da je odobri kvalifikovana većina zemalja članica Unije, što znači 55 odsto od 27 zemalja članica Unije koje predstavljaju najmanje 65 odsto ukupnog stanovništva EU.

Evropska komisija gotovo deceniju optužuje mađarskog premijera Viktora Orbana da rasformira demokratske institucije, preuzima kontrolu nad medijima i krši manjinska prava. Orban koji je na vlasti od 2010. odbacuje te optužbe.

U obraćanju posle sastanka EU komesara u Briselu, koji su jednoglasno odobrili ovaj predlog, Han je pozdravio prijedlog Mađarske za ispravku problema navodeći da njeni prijedlozi “idu u dobrom pravcu”.

Mađarski mediji su javili da se Orban sprema da objavi nove zakone već u ponedjeljak.