UZNEMIRUJUĆE Eksplozija na jugu Turske: Poginulo najmanje 27, ranjeno blizu 100 osoba

Large explosion in Suruc near Syria border

Najmanje 27 osoba je poginulo, a blizu 100 ranjeno u današnjoj eksploziji koja se desila u centru Suruca na jugu Turske, javlja Anadolu Agency (AA).

Tursko Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopćilo da je, prema prvim informacijama, u eksploziji život izgubilo najmanje 27 osoba, a u bolnicama u Surucu i Sanliurfi hospitalizirano blizu 100 ranjenih.

„Strahuje se da bi bilans stradalih mogao rasti“, navodi se u saopćenju ministarstva koje poziva javnost na odgovorno ponašanje i suzdržanost u teškim trenucima nakon “terorističkog napada na jedinstvo i cjelovitost Turske”.

Eksplozija se desila danas u dvorištu općinskog Doma kulture u Surucu. Posjetu mjestu eksplozije najavili su turski premijer Ahmet Davutoglu, njegov zamjenik Numan Kurtulmus, ministar unutrašnjih poslova Sebahattin Ozturk i ministar rada Faruk Celik.

Na mjesto eksplozije stigle su brojne policijske ekipe i ekipe hitne medicinske pomoći koje prevoze stradale u obližnju bolnicu.

Nadležne ekipe su pokrenule istragu o ovom slučaju.

Grad Suruc se nalazi u južnoj turskoj regiji Sanliurfa i u neposrednoj blizini sirijske granice i sirijskog grada Kobanija.

Ovaj grad je stjecište desetina hiljada sirijskih izbjeglica koje baš tu prelaze na teritoriju Turske. U gradu su već nekoliko mjeseci na sceni pojačane mjere sigurnosti jer se u sirijskom pograničnom pojasu vode oružani sukobi između snaga terorističke organizacije ISIS i lokalnih sirijskih i kurdskih opozicionih snaga.