Nizozemska

Eksplozija u centru za Covid-testiranje: “Ovako nešto ne dešava slučajno” (VIDEO)

nizoz

Policajci su okružili tu regiju kako bi istražili uzrok eksplozije

Nizozemska policija saopćila je u srijedu kako izgleda da je centar za testiranje na koronavirus sjeverno od Amsterdama bio metom namjernog napada kada je eksplozija odjeknula u objektu prije nego što je otvoren.

U eksploziji u gradu Bovenkarspelu, 55 kilometara sjeverno od prijestonice, nije bilo povrijeđenih, navodi pokrajinska policija pokrajine Sjeverna Holandija u saopćenju.

Policajci su okružili tu regiju kako bi istražili uzrok eksplozije. Incident se desio kratko uoči nacionalnih izbora zakazanih za 17. mart koji se u javnosti smatraju referendumom o vladinom bavljenju pandemijom. Konzervativna stranka VVD premijera Marka Ruttea najvjerovatnije će ostati najjača u parlamentu, sudeći po anketama javnog mnijenja.

Metalni ostaci eksploziva pronađeni su ispred zgrade i „morali su biti podmetnuti“, izjavio je policijski portparol Menno Hartenberg za Reuters.

– Ne znamo još tačno šta je eksplodiralo, to će morati prvo istražiti eksperti za eksplozive. Ono što želimo reći je da se nešto poput ovoga ne dešava slučajno, moralo je biti podmetnuto – kazao je Hartenberg.

Regija u okolini Bovenkarspela, ruralnog mjesta, trenutno je najteže pogođena epidemijom COVID-19 u Nizozemskoj, sa 181-im zaraženim na 100.000 stanovnika, u poređenju s nacionalnim prosjekom od oko 27 zaraženih na 100.000 ljudi. Barem jedna bolnica bila je prinuđena da šalje pacijente u druge pokrajine zbog nedostatka prostora u jedinicama intenzivne njege.

Danas je prvi dan u nekoliko mjeseci u kome su mjere lockdowna u Nizozemskoj neznatno ublažene kada su frizerski saloni ponovo otvoreni i prodavnicama s robama koje nisu od ključnog značaja dopušteno je da primaju manji broj posjetilaca. Policijski sat u trajanju od 21 sat navečer do 4.30 ujutru ostaje na snazi.

Bijes prema zdravstvenim vlastima pojačan je od početka 2021., i čelnik nacionalnog zavoda za javno zdravstvo sada je u pratnji pripadnika službe sigurnosti tokom pojavljivanja u javnosti.

Zaštitar je viđen unutar centra za testiranje kada je eksplozija odjeknula, ali nije povrijeđen, javio je nacionalni emiter programa NOS.