švedska

Ekstremni desničar koji je spaljivao Kur'an sada želi ući u politiku

Rasmus Paludan tw

Paludan predvodi krajnje desničarsku stranku u Danskoj, Stram Kurs, koja na prošlim danskim izborima nije prešla cenzus od dva posto i poznata je po svojim antimuslimanskim provokacijama u zemlji

Rasmus Paludan, koji je privukao međunarodnu pažnju i ugrozio kandidaturu Švedske za NATO spaljivanjem Kur'ana ispred turske ambasade u Stokholmu, izjavio je namjeru da se, kao dvojni švedsko-danski državljanin, pridruži drugoj najvećoj stranci u Švedskoj, ekstremno desnim Švedskim demokratama, javlja AP.

Paludan predvodi krajnje desničarsku stranku u Danskoj, Stram Kurs, koja na prošlim danskim izborima nije prešla cenzus od dva posto i poznata je po svojim antimuslimanskim provokacijama u zemlji.

Iako je njegovo nedavno javno spaljivanje Kur'ana dovelo do toga da se turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan čvrsto suprotstavio kandidaturi Švedske za članstvo u NATO-u, Paludan, dvojni švedsko-danski državljanin, sada je izjavio da namjerava ući u švedsku politiku.

– Želio bih da budem član Švedskih demokrata – rekao je u četvrtak za Aftonbladet, dodajući da želi da “promijeni stranku iznutra“.

Nakon posljednjih švedskih izbora u septembru, švedski demokrati su izostavljeni iz vlade u zamjenu za provođenje velikog dijela svoje tvrdolinijaške politike migracija. Podrška ove stranke je od vitalnog značaja za vladajuću koaliciju desnog centra koju čine Umjerena stranka, demokršćani i liberali, jer je dobila 20 posto glasova, što je čini drugom po veličini strankom u Švedskoj.

Premijer Ulf Kristersson iz Umjerene stranke izrazio je zabrinutost zbog međunarodnih događaja koji su uslijedili nakon spaljivanja Kur'ana.

– Jasno je da to nije dobro za odnose Švedske sa drugim dijelovima svijeta – rekao je Kristersson, dodajući da “ovo također može biti jako loše za švedske kompanije koje posluju u inostranstvu.”

Paludanovo spaljivanje Kur'ana već je pokrenulo tenzije u muslimanskom svijetu, a demonstracije su održane u zemljama poput Turske i Indonezije u znak protesta protiv onoga što se smatra napadom na islam.

Univerzitet Al-Azhar u Kairu – najvažnija vjerska institucija sunitskog svijeta – poziva muslimane širom svijeta da bojkotiraju Švedsku.

Ministar vanjskih poslova Tobias Billström, također iz stranke Umjereni, pojasnio je da njegova vlada i on nužno ne podržavaju stavove koje je iznio Paludan.