Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

privatna država

Javne nabavke u Laktašima: Za tenderske favorite uvijek ima posla

Naslovna_Bojic_Dodik

Neobičnim manipulacijama u procesu javnih nabavki, uz prilagođene tenderske uslove i spekulacije procjenom ukupne vrijednosti ugovora, grad Laktaši favorizuje građevinsko preduzeće „Gradip“ iz Prnjavora

Grupa ponuđača, predvođena ovom kompanijom, dobila je sedam miliona maraka vrijedan posao izgradnje srednjoškolskog centra u tom gradu, iako je ponuda koju su dostavili iznosila 1,3 miliona maraka više od procijenjene vrijednosti ugovora, piše Impulsportal.

„Gradip“ je često jedini ponuđač u javnim nabavkama te lokalne zajednice, pa je tako bilo i u slučaju dogradnje osnovne škole u Klašnicama, početkom prošle godine, kada je cijena posla na osnovu dodatnih radova porasla za preko 300 hiljada maraka, dok su tenderski uslovi bili takvi, da je svaka konkurencija ovom ponuđaču bila unaprijed isključena.

Situacija je bila potpuno drugačija, u slučaju rekonstrukcije gradskog trga, jer se u tom slučaju pojavila konkurencija. Međutim, ni to nije predstavljalo prepreku da favorizovani ponuđač dobije još jedan unosan posao.

Na pola puta

Prvog dana avgusta prošle godine gradonačelnik Laktaša Miroslav Bojić poništio je postupak javne nabavke za„Rekonstrukciju trga palih boraca i pješačke zone u Karađorđevoj ulici“ u Laktašima.

Kao razlog poništenja u gradonačelnikovoj odluci se navodi da su cijene svih prihvatljivih ponuda, koje je komisija za javne nabavke primila, „znatno veće od obezbijeđenih sredstava za ovu javnu nabavku“.

Foto: Nezavisne.com

Riječ je o tri prispjele ponude od kojih su samo dvije razmatrane kao prihvatljive, dok je ponuda koju je dostavila grupa ponuđača predvođena firmom „GIFA Consulting“ iz Banjaluke ocijenjena kao neprihvatljiva, jer ovaj ponuđač nije uredno dostavio traženu dokumentaciju o uspješno realizovanim ugovorima.

Od preostale dvije ponude najniža je bila ona koju je dostavio „Gradip“ iz Prnjavora i ona je iznosila 659 204,32 marke bez PDV-a. Ukupna vrijednost ugovora bez PDV-a procijenjena je na 427 350,50 maraka.

Nakon poništenja zbog previsokih cijena ponuda, pokrenut je novi postupak javne nabavke. Obavještenje o tome objavljeno je već 9. avgusta.

Uostalom, članom 69 Zakona o javnim nabavkama predviđeno je da ugovorni organ poništava proceduru javnih nabavki, ukoliko se ispostavi da su „cijene svih prihvatljivih ponuda znatno veće od osiguranih sredstava za predmetnu nabavku“.

Međutim, ugovorni organ je u ovom slučaju odlučio da izađe u susret ponuđačima.

Tako je u ponovljenom postupku javne nabavke ukupna vrijednost ugovora bez PDV-a povećana za blizu 70 hiljada maraka, pa je ovaj put iznosila 495 726,58 KM.

„Gradip“ je ovaj put korigovao cijenu ponude tako što je spustio za cca 64 hiljade maraka, na ukupno 594 792, 92 marke.

Očito da su se grad Laktaši i ovaj ponuđač „našli na pola puta“, pa „GIFA Consulting“ koji se pojavio i u ponovljenom postupku javne nabavke, ali ovaj put s potpunom dokumentacijom, nije imao puno šanse.

Što ne može na trgu, može na školi

To što je smanjio cijenu ponude, ne znači da je „Gradip“ u poslovanju s gradom Laktaši ostao na gubitku.
Naprotiv, u ovom gradu je uskoro dobio i znatno unosniji posao.

Izgradnja srednjoškolskog centra u Laktašima povjerena je upravo grupi ponuđača predvođenoj „Gradipom“. Zapravo oni su jedini dostavili ponudu za ovu javnu nabavku vrijednu 6 410 705,38 maraka bez PDV-a, pa usljed nedostatka konkurencije nije bilo dileme ko će dobiti ovaj unosni posao.

Međutim, za razliku od rekonstrukcije trga, u ovom slučaju u gradskoj upravi u Laktašima, nisu bili tako „sitničavi“ oko cijene radova.

Iako su ukupnu vrijednost ugovora bez PDV-a procijenili na 5 128 206 maraka, nisu pravili problem oko toga što je jedini ponuđač za ovaj posao zatražio gotovo 1,3 miliona maraka više sredstava.

Ukupna vrijednost radova za izgradnju srednjoškolskog centra u Laktašima procijenjena je na 5 128 206 maraka bez PDV-a. Tako je navedeno u obavještenju o nabavci, objavljenom 7. septembra 2022. godine.

Kao rok za preuzimanje tenderske dokumentacije naveden je 22. septembar. Isti dan naveden je i kao rok za prijem ponuda, a istog dana predviđeno je i njihovo otvaranje.

Iako je odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača donesena tek 14. oktobra, sve je odavno već bilo poznato.
Tako je svečanost polaganja kamena temeljca upriličena već 1. oktobra. Dan prije održavanja opštih izbora u Bosni i Hercegovini.

Svečanosti je prisustvovao i Milorad Dodik, tada član Predsjedništva BiH i kandidat za predsjednika Republike Srpske.

Tim povodom rečeno je i da će radove izvoditi firma „Gradip“ iz Prnjavora, te da je vrijednost posla 6,99 miliona maraka.
Od tog iznosa, kako je navedeno, Vlada Republike Srpske je obezbijedila šest miliona, a ostatak sredstava obezbijediće grad Laktaši.

Bez obzira na to što se na tender prijavio samo jedan ponuđač, objavljivanje ko je dobio posao prije nego se procedura javne nabavke okonča je nedopustiva. Tako bar tvrde poznavaoci procedura javnih nabavki.

„Iako se radi o jednom ponuđaču, procedura nije bila okončana, mogla je uslijediti žalba ili se utvrditi neka nepravilnost, zbog koje ne bi mogao dobiti posao, zbog čega je objavljivanje rezultata javne nabavke prije nego je procedura okončana nedopustivo“, smatra Slobodan Golubović, urednik portala „Pratimo tendere“.

Po njegovom mišljenju i to što se za ovako unosan posao prijavio samo jedan zainteresovani ponuđač, iako znamo da na tom području ima više građevinskih firmi, u najmanju je ruku neočekivano.

Lakše je bez konkurencije

Grupa ponuđača predvođena „Gradipom“ je još početkom prošle godine dobila jedan unosan posao od grada Laktaša. Za tender za dogradnju osnovne škole u naselju Klašnice niko osim ove grupe nije bio zainteresovan. Iako je ukupna vrijednost ugovora procijenjena na 1 188 889,09 KM, prihvaćena je jedina ponuda od 1 658 525,27 KM.

Dakle, u ovom slučaju nije došlo do poništenja nabavke, iako je cijena jedine i najniže ponude za skoro 470 hiljada maraka veća od procijenjene vrijednosti.

Još je interesantnije zašto se za ovako unosan posao javio samo jedan ponuđač. Odgovor je u uslovima navedenim u tenderskoj dokumentaciji, koji ne ostavljaju mnogo prostora eventualnoj konkurenciji.

Da bi uopšte učestvovao u proceduri ove javne nabavke potencijalni ponuđač, između ostalog, morao je imati 6 kamiona miksera za prevoz betona, 2 auto-pumpe za beton, bazu za proizvodnju montažno-armirano-betonskih konstrukcija, ali i betonsku bazu koja je udaljena maksimalno dva sata vožnje. Dakle, sasvim dovoljno da mikser s betonom stigne od Prnjavora do Klašnica na gradilište.

Istovremeno, ponuđaču se kao uslov postavlja i da je u prethodnih pet godina stekao iskustvo u „realizaciji jednog ugovora čiji su karakter i kompleksnost isti ili sličani onome koji se odnosi na predloženi ugovor, a čija vrijednost nije niža od ukupno procijenjene vrijednosti“.

„Upravo ovako postavljanje tehničkih uslova za ponuđače, najčešći je primjer za sužavanje prostora konkurenciji. Ne postoji stručni dokaz za to da li je potrebno 4, 5 ili 6 kamiona miksera za jedan ovakav posao. Na osnovu čega je utvrđeno da je potrebno 6 kamiona i da isti posao ne bi mogla obaviti firma s 5 kamiona miksera. Isto je i s određivanjem udaljenosti betonske baze od gradilišta“, kaže jedan od stručnjaka iz ove oblasti. Uvidom u evidenciju javnih nabavki, jasno je da na ovom području, uz ovakve uslove, „Gradip“ nije mogao imati nikakvu konkurenciju, odnosno da su uslovi precizirani na način da je konkurencija u startu eliminisana.

Naprotiv, ispostavilo se da su na školi u Klašnicama potrebni i dodatni nepredviđeni radovi pa je „Gradip“, početkom septembra prošle godine dobio i dodatni posao na dogradnji ove škole, vrijedan gotovo 300 hiljada maraka. Posao je sklopljen po principu direktne pogodbe, pa je „Gradip“ opet ostao bez konkurencije.