Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

El Chapo dao milion dolara bratu predsjednika Hondurasa

chapo-tony-juan-orlando-hernadez-getty

Optužba je pročitana na početku suđenja bratu predsjednika Juana Orlanda Hernándeza u New Yorku, javio je BBC

Američki tužitelji kažu kako je zatvoreni meksički narko bos Joaquín “El Chapo” Guzmán dao bratu honduranskog predsjednika milion dolara, mito koji je trebao proslijediti lideru te zemlje.

Optužba je pročitana na početku suđenja bratu predsjednika Juana Orlanda Hernándeza u New Yorku, javio je BBC.

Juan Antonio Hernández uhapšen je u policijskoj akciji u Miamiju u novembru. Predsjednik je rekao da su tvrdnje “100 posto lažne, apsurdne i sulude”.

Konzervativni lider uživa čvrstu podršku Trumpove administracije.

U elokventno napisanom tvitu 50-godišnji predsjednik, protiv kojeg nije podignuta optužnica u ovom slučaju, također je istaknuo da tužilac nije rekao da je on primio novac koji je navodno dat njegovom bratu.

Juan Antonio “Tony” Hernández (41) suočen je s četiri odvojene optužbe, uključujući planiranje da uvozi kokain u SAD i oružane prekršaje. On je negirao optužbe. Ako bude osuđen, može dobiti kaznu doživotnog zatvora.

– Optuženi je bio zaštićen i imao je pristup svom bratu, sadašnjem predsjedniku Hondurasa, čovjeku koji je i sam primio milione dolara mita od prodaje droga – rekao je pomoćnik američkog državnog tužitelja Jason Richman.

– Mito je primio od nekih od najvećih trgovaca kokainom na svijetu, mito koje je primao od ljudi poput El Chapa i kartela Sinaloa koji su lično isporučivali optuženom milion dolara za svog brata – kazao je Richman.

Tužilac nije rekao kada se dogodila navodna transakcija Guzmána. Ranije ove godine Guzmán je osuđen na američkom sudu i na kaznu doživotnog zatvora.

Tužilaštvo tvrdi da je Tony Hernández, bivši kongresmen, bio dio “organizacije koju je sponzorisala država” koja je godinama distribuirala kokain u SAD-u i da su ga korumpirani “gradonačelnici, kongresmeni, vojni generali i šefovi policije štitili.”

Advokat Tonya Hernándeza, Omar Malone, rekao je da je on meta tužilaštva zbog oštre politike predsjednika Hondurasa protiv kriminalaca, koji se posebno protive izručenje krijumčara droga u SAD.