Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Iako Starlink gubi novac

Elon Musk nastavlja da plaća internet Ukrajini: “Dođavola s tim”

elon musk volodimir zelenski ss

Musk je aktivirao Starlink, mrežu od više od 3.000 satelita koji kruže oko Zemlje i hiljade terminala na zemlji, krajem februara nakon što su internet usluge prekinute zbog ruske invazije Ukrajine

Osnivač SpaceX-a Elon Musk najavio je da će njegova kompanija nastaviti da plaća satelitski internet Starlink u ratom razorenoj Ukrajini, dan nakon što je sugerisao da ne može da nastavi sa finansiranjem tog projekta.

“Dođavola s tim”, napisao je najbogatiji čovjek na svetu na Twitteru, prenosi Radio Slobodna Evropa.

“Iako Starlink i dalje gubi novac, a druge kompanije dobijaju milijarde dolara poreskih obveznika, mi ćemo samo nastaviti da finansiramo ukrajinsku vladu besplatno”, naveo je.

Musk je dan ranije rekao da SpaceX neće moći beskonačno da plaća za Starlink u Ukrajini.

Američko Ministarstvo odbrane je potvrdilo da je primilo zahtjev od Muska da preuzme finansiranje satelitske mreže.

Razgovori su uslijedili u trenutku kada je Musk bio umešan u javne prepirke sa ukrajinskim liderima koji su bili ljuti zbog njegovih kontroverznih predloga za deeskalaciju sukoba, koji su uključivali i priznanje ruskog suvereniteta nad ukrajinskim poluostrvom Krim.

Rusija je anektirala Krim 2014. godine.

Musk je aktivirao Starlink, mrežu od više od 3.000 satelita koji kruže oko Zemlje i hiljade terminala na zemlji, krajem februara nakon što su internet usluge prekinute zbog ruske invazije Ukrajine.

Starlink je do sada koštao SpaceKs 80 miliona dolara, a cijena će premašiti 100 miliona dolara do kraja godine, naveo je Musk na Twitteru 7. oktobra.

Starlink je bio od vitalnog značaja za ukrajinske komunikacije dok se zemlja bori protiv ruske invazije.