Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Evropska agencija za lijekove

EMA odobrila vakcinu BioNTech-Pfizer za djecu stariju od 12 godina

pfizer-vakcina-eu

U saopćenju EMA-e navodi se kako je vakcina, koja je dosad bila odobrena za osobe od 16 godina i starije, testirana na 2.260 osoba u starosnoj grupi od 12 do 15 godina

Evropska agencija za lijekove (EMA) saopćila je kako će se vakcina protiv koronavirusa, koju su razvili BioNTech i Pfizer, moći davati osobama u starosnoj grupi od 12 do 15 godina, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju EMA-e navodi se kako je vakcina, koja je dosad bila odobrena za osobe starije od 16 godina, testirana na 2.260 osoba u starosnoj grupi od 12 do 15 godina.

Rezultati su pokazali da je vakcina efikasna u zaštiti djece od koronavirusa u spmenutoj starosnoj grupi.

U saopćenju je navedeno, kako kod 1.005 djece koja su dobila vakcinu protiv COVID-19 nije zabilježena zaraza, a zaraženo je 16 od 978 djece koja su dobila placebo.

Marco Caveleri, zvaničnik EMA-e nadležan za strategiju kada su u pitanju vakcine, kazao je kako je vakcina efikasna i kod mlađih osoba, štaviše, da je bolja reakcija nego kod starijih.

Caveleri je rekao da i djeci, kao što je to slučaj sa odraslima, vakcina treba biti davana u dvije doze u razmaku od tri sedmice. Nuspojave su iste kao kod odraslih.

Prema njegovim riječima zemlje Evropske unije će donositi odluku o tome da li će i kada će djeca biti vakcinisana, a EMA daje preporuke.

EU je s BioNTech-Pfizerom postigla dogovor o kupovini još 1,8 milijardi doza u periodu 2022-2023. godina. Čelnici EU su najavili kako bi vakcinacija starosne grupe od 12 do 15 godina mogla početi u jesen.