OŠ “Bijelo Polje”

Objavljen snimak vršnjačkog nasilja iz škole u Mostaru

vrsnjacko nasilje – mostar (1)

Direktorica škole Azra Šoše, i majka učenika koji je pretukao školskog kolegu, kaže da je škola uradila sve što je u njihovoj nadležnosti

Stravičan snimak vršnjačkog nasilja, gdje osnovac premlaćuje kolegu iz klupe, objavio je portal Hercegovina.info. Video je snimljen u Osnovnoj školi “Bijelo Polje” Potoci kod Mostara, te se uvelike proširio i među učenicima.

Kako javlja Hercegovina.info na snimku se vidi da sin direktorice škole fizički napada kolegu u školskoj klupi. Naknadno je dijete s ozljedama oka pušteno kući, a da niko nije o tome izvijestio roditelje, koji su naknadno, vidjevši sinove modrice zvali razrednicu, nakon čega je uslijedio i sastanak u školi.

Slučaj, kako saznaju, nije prijavljen ni policiji, niti Centru za socijalni rad, a mladi napadač školsku godinu završava s primjerenim vladanjem. Roditelji su, kako saznaju, od resornog ministra Rašida Hadžovića, koji se hvali da se može učiti od HNK-a po primjeru uspješnog završetka školske godine tražili inspekcijski nadzor. Je li on i što učinio, nije poznato.

Direktorica škole Azra Šoše, i majka učenika koji je pretukao školskog kolegu, kaže da je škola uradila sve što je u njihovoj nadležnosti.

“Zaista ne bih putem telefona davala nikakve izjave”, ističe.

Upitana je li prijavljeno policiji i Centru za socijalni rad, kaže da je “prijavljeno na sve adrese na koje je trebalo, tako da zaista ne želim da komentiram putem telefona”.

Upitana je li njen sin na spornom video snimku, odgovara “Jeste”.

Upitana je li on taj koji udara kolegu iz školske klupe odgovara “ne želim komentirati na ovakav način. Rekla sam da su obaviještene sve institucije koje su trebale biti obaviještene”.

Roditelji oštećenog učenika, kako saznajemo uz snimak samog čina nasilja, imaju i sliku na kojem se jasno vidi ozljeda oka njihova dječaka, a planiraju sve prijaviti i nadležnom Tužilaštvu.