Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Evropska agencija za lijekove

EMA podržava miješanje vakcina protiv COVID-19

Laboratorij
12.11.2021., Zagreb - Laboratorij, ilustracija. Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

EMA je s Evropskim centrom za kontrolu bolesti saopštila da bi strategija kombinovanja mogla dati nacijama više mogućnosti u kampanjama vakcinacije

Evropska agencija za lijekove (EMA) podržala je u utorak miješanje različitih vrsta vakcina u osnovnoj i booster vakcinaciji u borbi protiv koronavirusa, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz EMA-e je saopšteno da korištenje različitih vrsta vakcina zajedno, poznato kao heterologna vakcinacija, može pružiti zaštitu od COVID-19.

Objava je uslijedila u trenutku kada se veći dio Evrope suočava s rastućim stopama zaraze i broja hospitalizacija, kao i zabrinutosti zbog nove varijante koronavirusa, omikron.

EMA je s Evropskim centrom za kontrolu bolesti saopštila da bi strategija kombinovanja mogla dati nacijama više mogućnosti u kampanjama vakcinacije.

“Do sada dostupni dokazi s različitim vrstama odobrenih vakcina pokazuju da se heterologna booster doza čini kao jednako dobra ili bolja u smislu imunoloških odgovora od homologne dodatne doze”, navodi se u saopštenju.