Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Erdogan: Ej jadnici u Evropskom parlamentu…

ERDOGAN_KONGRES_BATMAN_2

Najmanje pet pripadnika Oružanih snaga Republike Turske poginulo je danas u terorističkom napadu u kojem je pogođen turski tenk, sjeveroistočno od Afrina, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju iz Generalštaba vojske Republike Turske navedeno je kako su teroristi pogodili tenk u regiji Sejh Horoz, sjeveroistočno od Afrina, a tada je poginulo najmanje pet turskih vojnika.

“U napadu pripadnika terorističkih organizacija PKK/KCK/PYD-YPG i ISIS danas je u regiji Sejh Horoz pogođen turski tenk, poginulo najmanje pet turskih vojnika”, navedeno je u saopćenju, te je iskazano saučešće porodicama, Oružanim snagama Turske i cijelom turskom narodu.

Također, danas su u sklopu operacije poginula još dvojica turskih vojnika, čime je tokom današnjeg dana, 15. dana operacije “Maslinova grana”, poginulo ukupno sedam turskih vojnika.

TSK su neutralizirale najmanje 897 terorista PYD/PKK-a i ISIS-a od početka operacije “Maslinova grana“.

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan kritikovao je danas tursku opozicionu Republikansku narodnu partiju (CHP) zbog nastojanja da Slobodnu vojsku Sirije dovedu u vezu sa teroristima, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je boravio danas u istočnom turskom gradu Batmanu, gdje je održan Kongres Stranke pravde i razvoja (AK Parti). Govorio je o borbi protiv terorizma.

“Ko se trenutno nalazi nasuprot nas, nalazi se Zapad. Nalaze se teroristi zajedno sa oružjem koje im je dala Amerika. Nalazi se PYD, YPG i PKK. To su teroristi. Govore da su to Kurdi, ali to nije tačno. Oni ne mogu biti predstavnici mog bratskog kurdskog naroda. To nema nikakve veze, jer oni su samo i samo teroristi”, rekao je Erdogan.

Turski predsjednik je kritikovao Evropsku uniju (EU), zbog istupa pojedinih zastupnika Evropskog parlamenta (EP) koji su pružili podršku PKK.

“EU ih je proglasila terorističkom organizacijom i poručila kako ih nikada neće prihvatiti. Ali jedna grupa zastupnika je izašla, stavila njihove krpe oko vrata i nama pokušava poslati neku poruku. Ej jadnici u Evropskom parlamentu, mi smo krenuli na ovaj put i on će se nastaviti sve dok regiju u potpunosti ne očistimo od terorista. Mi smo uvijek bili uz potlačene”, poručio je Erdogan.

Erdogan je kritikovao tursku opozicionu Republikansku narodnu partiju (CHP) zbog nastojanja da Slobodnu vojsku Sirije dovedu u vezu sa teroristima.

“Oni (FSA) kažu ‘Mi smo prijatelji Osmanlija i Turaka’. A nemoralni predstavnici CHP-a, nažalost, njih povezuju sa terorističkim organizacijama. Uz koga je trenutno Slobodna vojska Sirije (FSA), rame uz rame je uz našeg Mehmeda (turska vojska). Na ramenima imaju tursku zastavu. A šta je na ramenima PYD-a? Američka zastava. To je zapravo CHP o kojoj govorimo”, poručio je Erdogan.