Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izbori u Turskoj

Erdogan izgubio Ankaru, opozicija tvrdi da je pobijedila i u Istanbulu

turska

Turski mediji su javili da je kandidat opozicione Republikanske narodne partije (CHP) Mansur Yavas osvojio jasnu pobjedu u Ankari

Turski predsjednik Tayyip Erdogan pretrpio je težak udarac nakon što je njegova vladajuća stranka AKP na lokalnim izborima izgubila kontrolu nad glavnim gradom Ankarom po prvi put u gotovo dvije decenije, a opozicija tvrdi da je pobijedila i u Istanbulu, prenosi Euronews.

Turski mediji su javili da je kandidat opozicione Republikanske narodne partije (CHP) Mansur Yavas osvojio jasnu pobjedu u Ankari, ali je u Istanbulu došlo do napetog finiša, gdje su i opozicija i AKP proglasili pobjedu.

AKP je saopćila da je bivši premijer Binali Yildirim pobijedio svog rivala iz CHP-a Ekrema Imamoglua sa samo 4.000 glasova u Istanbulu, dok je Imamoglu rekao da je imao 28.000 glasova više, uz samo 2.000 neizbrojanih.

Poraz u Istanbulu, gdje je Erdogan počeo svoju političku karijeru i ranije bio gradonačelnik, predstavljao bi simbolički šok za predsjednika.

U govoru u Ankari, Erdogan je nagovestio da je AKP možda izgubila kontrolu nad Istanbulom.

Turska ekonomija je u padu nakon valutne krize prošle godine kada je lira izgubila više od 30 posto vrijednosti. Nedjeljni izbori pokazali su da neki glasači kažnjavaju predsjednika zbog ekonomskih problema, javlja Euronews.