Globus

Erdogan: Izrael je potreban Turskoj

02/01/2016

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je u subotu da Turska mora da prihvati da joj je Izrael potreban i da ukoliko dvije zemlje iskreno budu sarađivale, moguća je normalizacija odnosa.

– Izrael je potreban zemlji kao što je Turska u regionu – rekao je Erdogan turskim novinarima.

On je dodao da Turska mora da prihvati da joj je Izrael potreban istakavši da je to “realnost u regionu”, prenosi agencija AFP.

Erdogan smatra da ukoliko dvije zemlje budu primjenjivale zajedničke korake iskreno, doći će do normalizacije njihovih odnosa.

Izreal je, kako je naglasio, predložio i da turskoj robi i građevinskim materijalima bude dozvoljen prolazak kroz pojas Gaze.

– Potrebno nam je da vidimo pisani tekst kako bi osigurali da ne bude odstupanja od dogovora – rekao je on.

Turska, koja je i članica NATO-a, bila je ključni regionalni saveznik Izraela dok se odnosi između dviju zemalja nisu pogoršali 2010. godine kada je devet turskih aktivista ubijeno u raciji izraelskih komandanata na turski brod Mavi Marmara, koji je pokušao da prođe blokadu pojasa Gaze.

Međutim, atmosfera se promijenila nakon što je prošlog mjeseca objelodanjeno da dvije zemlje tajno pregovaraju radi poboljšanja odnosa.

Erdogan je ranije isticao da Turska ima tri uslova da bi se normalizovali odnosi, a to je da se Izrael izvini zbog ubistva turskih aktivista na brodu Mavi Marmari, da osigura kompenzaciju za porodice žrtava i prekine s blokadom pojasa Gaze.

Izrael se već izvinio, a pregovorima je učinjen napredak po pitanju kompenzacije, te je blokada pojasa Gaze ostala goruće pitanje u normalizaciji odnosa dviju zemalja, ocjenjuje francuska agencija.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.