Globus

Ankara

Erdogan najavio ratifikaciju kandidature Finske za članstvo u NATO-u, ali ne i Švedske

17/03/2023
Foto: Pixsell

Kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu, Švedska i Finska prošle godine su podnijeli zahtjeve za ulazak u NATO, ali su se suočile s neočekivanim prigovorima Turske, koja se pridružila 1952. godine

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je u petak da će turski parlament početi ratifikovati kandidaturu Finske za NATO, ali ne i Švedske, uklanjajući najveću preostalu prepreku proširenju zapadnog vojnog saveza dok rat i dalje bjesni u Ukrajini.

Govoreći u Ankari na konferenciji za novinare s finskim kolegom Saulijem Niinistom, Erdogan je izjavio da je Helsinki dobio odobrenje Turske nakon što je poduzeo konkretne korake na održanju svojih obećanja o suzbijanju grupa koje Ankara smatra teroristima i da deblokira vojni izvoz.

– Ankara će nastaviti razgovore sa Stockholmom o pitanjima vezanim za terorizam, a švedska kandidatura za članstvo u NATO-u direktno će zavisiti od poduzetih mjera – dodao je on.

Parlamenti svih 30 članica NATO-a moraju ratifikovati nove članice. Odobrenje finskog članstva predstavljalo bi prvo proširenje alijanse otkako se Sjeverna Makedonija pridružila transatlantskom paktu 2020.

– Odlučili smo da pokrenemo ratifikaciju procesa pristupanja Finske NATO-u u našem parlamentu – izjavio je Erdogan novinarima nakon sastanka s Niinistom, dodajući kako se nada da će parlament podržati finsku kandidaturu prije izbora 14. maja.

Niinisto je izjavio da pozdravlja tu odluku i nazvao ju je “veoma važnom” za Finsku, koja dijeli dugačku granicu s Rusijom. Dodao je kako je botno što se savezu nije pridružila i susjedna Švedska.

Kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu, Švedska i Finska prošle godine su podnijeli zahtjeve za ulazak u NATO, ali su se suočile s neočekivanim prigovorima Turske, koja se pridružila 1952. godine, prenosi Reuters.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.