Globus

Nakon odluke ICC-a

Zelenski pohvalio izdavanje naloga za hapšenje Putina: “Ovo je historijska odluka”

17/03/2023
Foto: Facebook

"U krivičnim postupcima koje istražuju naši policijski službenici već je zabilježeno više od 16.000 slučajeva prisilne deportacije ukrajinske djece od strane okupatora. Ali pravi, puni broj deportiranih mogao bi biti mnogo veći", rekao je predsjednik Ukrajine

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pohvalio je odluku Međunarodnog kaznenog suda (ICC) da izda naloge za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina i povjerenice za prava djece Marije Lvove-Belove.

– Danas imamo značajnu odluku međunarodne pravde. U slučaju koji ima stvarne izglede. Ovo je historijska odluka koja će dovesti do historijske odgovornosti – rekao je Zelenski u obraćanju u petak.

Ukrajinski predsjednik je rekao da istrage njegove zemlje također sugerišu da je Kremlj direktno umiješan u prisilnu deportaciju djece u Rusiju.

– U krivičnim postupcima koje istražuju naši policijski službenici već je zabilježeno više od 16.000 slučajeva prisilne deportacije ukrajinske djece od strane okupatora. Ali pravi, puni broj deportiranih mogao bi biti mnogo veći – rekao je.

Naglasio je da bi takva kriminalna operacija bila nemoguća bez naredbe “najvišeg čelnika terorističke države”.

Zelenski je zatim zahvalio ICC-u i glavnom tužiocu Karimu Khanu.

Prisilnu deportaciju djece nazvao je “zlom”.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.