Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

turci, pijte čaj

Erdogan: Nikad nećemo dozvoliti prodaju elektronskih cigareta u Turskoj

erdogan beograd

U Turskoj je 2016. godine godine registrovano 27 odsto pušača od ukupne turske populacije starijih od 15 godina

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da nikad neće dozvoliti kompanijama koje proizvode elektronske cigarete da svoje proizvode prodaju u Turskoj, apelujući na Turke da umjesto cigareta konzumiraju čaj.

Govoreći na skupu protiv pušenja u Istanbulu, Erdogan je rekao da je naredio ministru trgovine da “nikad” ne dozvoli ulaz elektronskim cigaretama u Tursku, ističući da se duhanske kompanije bogate trovanjem ljudi.

“Oni su zatražili od nas mjesto i dozvolu da proizvode te elektronske cigarete. Mi tu dozvolu nismo i nećemo dati. Ako je to njihova investicija u Turskoj idite i investirajte na nekom drugom mjestu”, rekao je Erdogan.

U Turskoj je 2016. godine godine registrovano 27 odsto pušača od ukupne turske populacije starijih od 15 godina, saopštila je Svjetska zdravstvena organizacija, što je manje za četiri odsto u odnosu na 2010. godinu. Većinu pušača čine muškarci.

Iako samo konzumiranje elektronskih cigareta u Turskoj nije zabranjeno, kupovina ili distribucija jeste. I pored zabrane, elektronske cigarete nalaze put do potrošača preko interneta.

Erdogan, koji je poznat po tome što ne podnosi alkohol i cigarete, često poziva Turke da ostave pušenje i alkohol.

Njegova Vlada je 2013. godine zabranila sve reklame, promocije i sponzorske ugovore za alkohol i duhanske proizvode.