Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Erdogan o sirijskoj krizi: Pojavilo se svjetlo na kraju tunela

erdogan

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako se odnosi između njegove zemlje i Katara u posljednjih nekoliko godina brzo razvijaju i da postoji međusobno povjerenje, prenosi Anadolu Agency (AA).

Erdogan je tokom posjete Kataru, koji je posljednja stanica njegove višednevne posjete Perzijskom zaljevu, za list ”El-Arab” je govorio o stavu Zapada kada je riječ o prošlogodišnjem pokušaju državnog udara u Turskoj, sirijskoj krizi te odnosima sa Egiptom i Katarom.

”Tursko-katarski odnosi u posljednjih nekoliko godina u svakom pogledu se brzo razvijaju. Postoje čvrsti odnosi koji se oslanjaju na historijske veze. Vjerujemo jedni drugima i obje zemlje pokazuju čvrstu političku volju da odnose dovedu na viši nivo”, pojasnio je Erdogan.

Podsjetio je na posjetu emira Katara Tamima bin-Hamada al-Thanija Turskoj 2014. godine i na osnivanje Visokog komiteta za strategiju.

Prema njegovim riječima, od tog dana do danas je došlo do značajnih promjena.

”Na prva dva sastanka održana u Dohi i Trabzonu, potpisali smo 30 sporazuma. To su ozbiljni koraci”; pojasnio je Erdogan.

Dodao je kako je bliska saradnja između Turske i Katara važna i za budućnost regije.

Turski predsjednik je uvjeren da će sastanak Komiteta, koji se ove godine treba održati u Dohi, biti koristan za dvije zemlje.

Osim toga, istakao je kako Turska ne može zaboraviti podršku Katara koju je dobila prilikom državnog udara kojeg su vojna lica odana terorističkoj organizaciji Fetullahci (FETO) pokušala izvesti prošle godine te dodao da se Katar tada pokazao kao prijatelj u teškim vremenima.

Istakao je kako je primjetno da je moguća saradnja dvije zemlje u vojnom sektoru u kojem su poduzeli određene korake.

Predsjednik Turske naglasio je kako i Turska i Katar podržavaju regionalni mir.

”Želimo da bude okončan terorizam i svaki oblik sigurnosne prijetnje. Pozivam sve bratske zemlje da razvijemo ovu saradnju i da se zajedno borimo protiv terorizma i sigurnosnih prijetnji”, izjavio je Erdogan.

Upitan da prokomentariše stav zapadnih zemalja kada je riječ o pokušaju državnog udara u Turskoj prošle godine, Erdogan je rekao kako ”Zapad, nažalost, nije položio ispit kada je riječ o pokušaju državnog udara u Turskoj”.

”To trebaju prihvatiti. Mi smo bili na strani demokratije. Naš narod je zaštitio demokratiju i slobodu. Oni na koje je pucano, koji su gaženi tenkovima, koji su bili meta napada aviona i helikoptera, bili su civili. Zapad to nije vidio, nije želio vidjeti”, izjavio je Erdogan.

Upitan o sirijskoj krizi, Erdogan je rekao kako Rusija u Siriji od septembra 2015. godine ima vojno prisustvo, da Iran ima uticaj na šiitsku miliciju koju podržava režim, a da Turska dijeli dugu granicu sa tom zemljom i da je primila tri miliona sirijskih izbjeglica.

”Zbog toga što se u Siriji predviđa višestrano rješenje, ove zemlje imaju važnu ulogu. Mir je od životne važnosti za Sirijce, a zatim i za interese tri zemlje. Primirje u Halepu i pregovori u Astani su nesumnjivo značajni koraci. Pojavilo se svjetlo na kraju tunela. Trebamo povećati to svjetlo i izaći iz tunela, haosa”, smatra Erdogan koji je dodao kako su zbog toga važni predstojeći pregovori u Ženevi.

On je dodao kako vjeruje da administracija novog američkog predsjednika Donalda Trumpa te Saudijska Arabija, Katar i druge zemlje u regiji mogu značajno doprinijeti rješavanju sirijske krize.