Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Erdogan: Oslobađanje Al Baba nije kraj operacija i procesa u Siriji

erdogan

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako završetak operacije oslobađanja sirijskog grada Al Bab od terorista ISIS-a ne znači kraj operacija i borbe protiv terorista, te je poručio da će Turska i dalje ujedno biti prisutna i za pregovaračkim stolovima i na terenu u borbi protiv terorizma, javlja Anadolu Agency (AA).

Turski predsjednik je danas otputovao u službenu posjetu Pakistanu, a neposredno pred polijetanje sa istanbulskog aerodroma “Ataturk“ obratio se prisutnim novinarima i komentirao aktuelnu situaciju u ratom zahvaćenoj Siriji.

“Operacija oslobađanja Al Baba je okončana, ali to ne znači da je kraj tog procesa jer je naš cilj oslobađanje Jarabulusa, Dabika, Al Baba, a u slučaju dogovora sa koalicijom, SAD-om i Rusijom poduzimaćemo korake i u Manbiju i u Rakki. Sve to ćemo raditi u dogovoru sa Rusijom koja je tu blizu, a i sa strateškim saveznikom Amerikom i drugim koalicionim partnerima“, kazao je Erdogan.

Ističući kako je za Tursku izuzetno važno da se te operacije i procesi vode zajednički, Erdogan je kazao kako se više sve to ne može posmatrati iz daleka.

“Ranije smo dugo posmatrali iz daleka. Posmatrali smo, ali nas je to i koštalo. Od sad ćemo biti i za pregovaračkim stolom i na terenu. To kažemo svim prijateljima, sagovornicima, saveznicima i svima koji su tu“, kazao je Erdogan.

Erdogan je također kazao da Turska nema namjeru ostajati na terotiriji Siriji, već da je njen cilj da se Rakka oslobodi od terorista ISIS-a i preda u ruke lokalnog stanovništva.

Predsjednik Turske Erdogan će u Islamabadu učestvovati na 13. samitu lidera zamalja Organizacije ekonomske saradnje (ECO), ali i održati niz bilateralnih sastanaka na marginama Samita.