Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Erdogan poslao poruku Turcima: Vadite pare koje čuvate pod jastukom (FOTO)

erdogan_govor_2

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je pozvao građane Turske da “novac koji čuvaju pod jastukom kod kuće” ulože u ekonomiju kako bi zemlja mogla nastaviti s rastom, javlja Anadolu Agency (AA).

“Pozivam sve naše građane da novac koji drže ispod jastuka kod kuće, kao i zlato, ulože u banke i kompanije, da svi zajedno doprinesemo napretku naše zemlje”, rekao je Erdogan u obraćanju na iftarskom programu u Ankari.

Izrazio je očekivanje kako će Turska nakon 24. juna, kada će u toj zemlji biti održani parlamentarni i predsjednički izbori, nastaviti s još snažnijim ekonomskim rastom i prosperitetom.

“Naša ekonomija će nakon 24. juna nastaviti s još snažnijim rastom”, rekao je Erdogan, dodajući da njegova zemlja za mnoge druge zemlje diljem svijeta prestavlja “ekonomski model”.

“Turska sa ekonomskim rezultatima postignutim tokom prethodnih 16 godina predstavlja model na globalnom nivou”, kazao je turski predsjednik.

Naglasio je kako uprkos tome, neki ljudi žele Stranku pravde i razvoja (AK Parti) ukloniti s vlasti.

“Ovi iz agencija za kreditni rejting daju izjave ne na osnovu naše ekonomije nego kako bi dodatno podstakli rasprave protiv naše zemlje. Da vidimo da li će im biti neprijatno kada vide cifre našeg ekonomskog rasta? Znate li šta je njihov problem? 24. juni. Misle, možemo li kako 24. juna srušiti Stranku pravde i razvoja (AK Parti)? Možemo li srušiti Erdogana? To su njihove računice. Ali, neće nas moći srušiti, neće u tome uspjeti”, kazao je predsjednik Turske.

Istakao je da je njegov cilj da do 2023. godine primanja građana Turske i građana EU-a budu jednaka.

“Prije 16 godina primanja građana Turske su iznosila jednu trećinu primanja građana zemalja Europske unije (EU). Danas građanin Turske ima primanja koja isnose blizu dvije trećine primanja građana EU-a. Naš cilj je da do 2023. godine ovaj omjer izjednačimo, pa čak i da ga prestignemo”, rekao je Erdogan, podsjetivši da se Turska već sada nalazi među najvećim svjetskim ekonomijama.

“Turska se trenutno nalazi ne među zemljama u razvoju nego čak i ispred mnogih razvijenih zemalja”, istakao je Erdogan.

Na kraju je naglasio da njegova zemlja uopće nema problema s budžetom niti sa zaduženjem.

“Turska nema ni najmanji problem kada se radi o prihodima, rashodima, zaduženjem ili otplati dugova”, rekao je turski predsjednik okupljenim.
https://www.fokus.ba/biznis/uporedite-cijene-najjeftinije-gorivo-u-evropi-je-u-bih/1129694/