Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

turski predsjednik

Erdogan potpisao Protokol o pristupanju Švedske u NATO

erdogan
Foto: Screenshot/FTV

Turska je pristala dopustiti Švedskoj da se pridruži NATO-u nakon pregovora iza zatvorenih vrata između šefa NATO-a Jensa Stoltenberga i čelnika dvije zemlje uoči samita NATO-a u Litvaniji

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan predao je danas turskom parlamentu na ratifikaciju prijedlog zakona o kandidaturi Švedske za članstvo u NATO-u, saopćilo je tursko predsjedništvo bez dodatnih detalja, javlja Reuters.

Erdogan je odgađao ratifikaciju članstva Švedske, optužujući tu zemlju da je previše blaga prema kurdskim militantima i drugim skupinama koje Turska smatra sigurnosnom prijetnjom. Tursku je također razljutio niz protesta u kojima su se spaljivali Kur'ani u Švedskoj.

Inače, sve zemlje saveznice NATO-a moraju podržati članstvo Švedske, a Turska i Mađarska tek trebaju ratificirati njeno pristupanje.

Šef NATO-a stiže u BiH?!

nema zvanične potvrde


Šef NATO-a stiže u BiH?!

U kratkom priopćenju predsjedničkog ureda za komunikacije s medijima navodi se da je Erdogan potpisao protokol o pristupanju Švedske NATO-u, koji je potom dostavljen Velikoj narodnoj skupštini Turske.

Švedska i njoj susjedna Finska prekinule su status vojno nesvrstanih poslije nekoliko desetljeća nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo agresiju na Ukrajinu u februaru 2022. godine, tražeći zaštitu NATO-a. Finska se pridružila vojnom savezu u aprilu ove godine.

Ranije ovog mjeseca generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je Tursku da što prije ratificira članstvo Švedske u ovoj vojnoj alijansi.