Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

novi mandat

Erdogan proglasio pobjedu, već mu stižu prve čestitke

Foto: Screenshot/Twitter

Katarski emir Tamim bin Hamad al-Thani i mađarski premijer Viktor Orbán čestitali su Recepu Tayyipu Erdoğanu

Recep Tayyip Erdogan proglasio je pobjedu na izborima u Turskoj.

Obraća se pristalicama, zahvaljujući ljudima što su mu “dali odgovornost da vlada sljedećih pet godina”.

“Ako Bog da, bit ću vrijedan vašeg povjerenja kao što sam bio posljednju 21 godinu”, kaže. “Zajedno smo do groba”, poručio je Erdogan.

“Prije izbora sam rekao da ova ljubav ovdje ne prestaje. Baj, baj, Kemale”, rekao je Erdogan. Kaže da je pobjeda “otvorila vrata u novo tursko stoljeće”.

“Glavna opozicija smatrat će mog suparnika odgovornim za loš rezultat”, dodao je Erdogan. “Volim te, Istanbul! Zaljubljeni smo u Istanbul, i idemo dalje s Istanbulom. Danas je Istanbul drugačiji. Hvala svima, hvala svim građanima koji su glasali i oglasili se o budućnosti ove zemlje”, rekao je okupljenima dok je stajao na autobusu koji su okružili obožavatelji.

Katarski emir Tamim bin Hamad al-Thani i mađarski premijer Viktor Orbán čestitali su Recepu Tayyipu Erdoğanu.

“Dragi moj brate Recep Tayyip Erdogan, čestitam ti na pobjedi i želim ti uspjeh u novom mandatu, te da u njemu ostvariš ono čemu bratski turski narod teži u smislu napretka i prosperiteta, te za čvrste odnose naših dvije zemlje za daljnji razvoj i rast”, tvitao je al-Thani.

Orbán je napisao: “Čestitam predsjedniku Erdoganu na njegovoj neupitnoj izbornoj pobjedi!” dodajući: “Tebrikler, Sayın Cumhurbaşkanı!” ili “Čestitamo, gospodine predsjedniče” na turskom.

Tursko izborno tijelo (YSK) objavilo je da je prebrojano 75.42 posto glasova, a predsjednik Erdoğan dobio je 53.41 posto glasova, a njegov protukandidat Kemal Kılıçdaroğlu dobio je 46.59 posto glasova.

Provladina agencija Anadolu daju Erdogana 52.2% i Kilicdarogluu 47.9%. Opoziciona ANKA daje Erdoganu 51.9% i Kilicdarogluu 48.1% nakon otvorenih 98 posto kutija.