Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

samit u sočiju

Erdogan – Putin – Rouhani: Prešli smo more, ne smijemo se utopiti u rijeci

erdogan rouhani putin

Terorizam je osuđen na propast. Teroristi koji napadaju našu zemlju ili Iran, prije ili kasnije će biti poraženi. Ne želimo nove humanitarne krize u Idlibu ili u bilo kojem dijelu Sirije

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas u Sočiju, nakon trilateralnog samita o Siriji na kojem je učestvovao s ruskim i iranskim kolegama, kako nikada kao danas nije bilo toliko nade za političkim rješenjem krize u Siriji.

“U momentu kada smo prevalili more, ne smijemo dopustiti da se utopimo u rijeci”, istakao je Erdogan.

U ruskom gradu Sočiju danas je održan četvrti trilateralni samit o Siriji kojem su prisustvovali predsjednici Turske Recep Tayyip Erdogan, Rusije Vladimir Putin i Irana Hassan Rouhani. Nakon samita održana je zajednička konferencija za novinare.

“Nastavit ćemo raditi ono što je naša obaveza u skladu s Memorandumom o Idlibu. Ruskom i iranskom kolegi sam prenio naša očekivanja o tome da sirijski režim treba poštivati primirje. Potvrdili smo našu odlučnost za očuvanje statusa zone deeskalacije sukoba u Idlibu i zajedničku borbu protiv provokativnih intervencija”, poručio je Erodgan, te dodao:

“Terorizam je osuđen na propast. Teroristi koji napadaju našu zemlju ili Iran, prije ili kasnije će biti poraženi. Ne želimo nove humanitarne krize u Idlibu ili u bilo kojem dijelu Sirije.”

Podvukao je kako je glavna obaveza i briga osiguranje teritorijalni integritet Sirije.

“Naša je briga osigurati teritorijalni integritet Sirije, ali što je prije moguće potrebno je da se Manbij očisti od terorista. Istovremeno, u Idlibu se ne smije ostaviti prostora za terorističke organizacije. Vlasnik ovog teritorija je sirijski narod”, kazao je Erdogan.

U vezi s odlukom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) da povuče svoju vojsku iz Sirije, Erdogan je kazao kako je trenutno nepoznato šta će se desiti na tom planu, ali da će se svakako pratiti dešavanja.

“Nikada nije postojalo ovoliko nade da će doći do političkog rješenja krize u Siriji. U momentu kada smo preplivali more, ne smijemo dopustiti da se utopimo u rijeci”, poručio je Erdogan, te dodao:

“Želimo da se u koordinaciji s Ujedinjenim nacijama (UN) što prije formira i počne s radom jedan uravnoteženi odbor za Siriju.”