Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Erdogan: Rusija najvažniji akter za postizanje mira u Siriji

putin_erdogan

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan uoči sutrašnje posjete Rusiji je za tamošnje medije izjavio kako je Rusija najvažniji akter za postizanje mira u ratom pogođenoj Siriji, javlja Anadolu Agency (AA).

“Otvoreno i jasno moram kazati da je najvažniji korak da se u Siriji postigne mir, odnosno da je najvažniji akter primarno Ruska Federacija. Kada bi Rusija i Turska poduzele zajedničke korake, mislim da bi mogli riješiti ovo pitanje”, kazao je Erdogan za ruski novinsku agenciju Tass i državnu televiziju Rossiya 24.

Podsjetio je kako bi, kao što je u ranijim razgovorima s Putinom isticao, u procesu postizanja mira u Siriji učešće mogli uzeti i Iran, Katar, Saudijska Arabija i SAD.

Govoreći o odnosima Turske i Rusije, istakao je da je nakon, kako je kazao, nesretnog slučaja obaranja ruskog aviona prošlo osam mjeseci.

“Tokom ovih osam mjeseci imali smo određene kontakte. Ipak, u kontekstu odnosa između Turske i Rusije imali smo cilj od 100 milijardi dolara na ekonomskom planu, i tu se, naravno, desio zastoj. Neki veliki projekti su pretrpjeli zastoj, poput projekta Nuklearne centrale Akkuyu. Vjerujem da ćemo sada naravno imati priliku da ponovo razgovaramo o tim pitanjima, čime će se otvoriti nova stranica u odnosima Turske i Rusije. Vjerujem da će u okviru nove stranice saradnje biti obuhvaćena politička, vojna, ekonomska, privredna i kulturna oblast. Također vjerujem da postoje brojne oblasti gdje ćemo djelovati kao dva važna regionalna aktera. S tim uvjerenjem ću upriličiti posjetu Rusiji”, kazao je Erdogan.

Dodao je da bi što prije moglo doći i do razmatranja nastavka saradnje dviju zemalja na Turskom toku, naglasivši da ne postoji nikakva prepreka na tom putu.

Na pitanje da li će biti kažnjena osoba koja je u Siriji ubila pilota ruskog aviona koji je oboren zbog narušavanja turskog zračnog prostora, Erdogan je istakao da je sudski postupak u vezi s tim pitanjem u toku.

“U vezi s ovim pitanjem sam se ranije izjasnio i u pismu koje sam poslao. I tada sam kazao da je taj slučaj za nas nesretan i žalostan događaj. Naveo sam da se istraži slučaj kako bi se utvrdilo da li se djelovalo izvan pravila službe. Znate da je ova osoba, koja je uzrokovala smrt pilota ili ga ubila, sada u zatvoru. U toku je sudski postupak u vezi s ovim pitanjem”, rekao je Erdogan.

Istakao je kako ga je samo dva dana nakon pokušaja puča FETO-a u Turskoj nazvao ruski predsjednik Vladimir Putin kako bi mu uputio poruku podrške i solidarnosti.

“Zvao me Putin i rekao da osuđuje pokušaj državnog udara, dodajući kako je uz nas. Putin je to odmah uradio i zato mu se zahvaljujem”, istakao je turski predsjednik.

Na pitanje o tome kakvi će odnosi Turske i SAD-a biti u slučaju da američka administracija odbije izručiti Fetullaha Gulena, lidera FETO-a, Erdogan je istakao da ne bi bilo ispravno djelovati na osnovu pretpostavki.

“Ako bi o tome donosili sud na osnovu pretpostavki, to bi bilo pogrešno. Ali u toku je proces u vezi s ovim pitanjem”, rekao je Erdogan za ruske medije, potvrdivši da su turske vlasti ranije već poslale određenu dokumentaciju SAD-u u vezi sa zahtjevom za izručenje Gulena Turskoj.

Dotakao se i djelovanja terorističke organizacije u Iraku i Siriji.

“Nema loših i dobrih terorista. Svi teroristi su loši”, istakao je predsjednik Turske za ruske medije uoči posjete Rusiji gdje će, kako se pretpostavlja, na stolu naći važne teme kao što je kriza u Siriji i ekonomski odnosi između Rusije i Turske.