Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Erdogan: Samo okončanje rata u Siriji može riješiti krizu sa izbjeglicama

Recep-Tayyip-Erdogan-007

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je ocijenio u srijedu da rješenje sukoba u Siriji predstavlja jedino rješenje za zaustavljanje protoka sirijskih izbjeglica koje žele ući u Evropu, kako bi izbjegle rat.

– Rješenje problema s izbjeglicama ne može biti da se zatvore vrata ovim ljudima ili da se postavi bodljikaa žica na granici. Pravo pitanje je zaustaviti sukob u ovoj zemlji što je brže moguće – izjavio je Erdogan u toku govora u Ankari.

– Ovi ljudi žele ostati usvojoj domovini. Međutim, to im je postalo nemoguće zbog situacije, ne možemo ostati posmatrači, jer tijela izbjeglica leže nasukana na obalama Sredozemnog i Egejskog mora – nastavio je on.

Od prije nekoliko mjeseci, brojni imigranti, uglavnom sirijske izbjeglice, pokušavaju stići u Evropu dok prelaze opasne prijelaze između turskih obala i grčkih otoka koji su blizu, ulazna vrata u Evropsku uniju (EU).

U utorak, 22 imigranta su pronađena mrtva uz obalu Turske.

Šef turske države je ponovo pozvao međunarodnu zajednicu da se mobilizira i zbaci režim predsjednika Bašara el-Assada, njene crne ovce.

– Jedno rješenje sirijskog problema je da se obori režim tiranina s vlasti u ovoj zemlji i da se zamijeni upravom koja poštuje volju naroda i realnost regije – ocijenio je on.

Erdogan je ponovo pokrenuo svoj prijedlog, koji je zapad odbio, da se stvori na sjeveru Sirije tampon zona namijenjena dočeku raseljenih da bi se “ponudila pomoć u njihovoj zemlji onima koji kucaju na vrata Evrope”.

Turska je primila na svoj teritorij dva miliona Sirijaca koji bježe od rata koji razara njihovu zemlju od 2011. godine.