Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

turski predsjednik

Erdogan Švedskoj i Finskoj rekao turske uslove za njihov ulazak u NATO

recep-tayyip-erdogan

Finski predsjednik objavio je da je “otvoreno i direktno” razgovarao s turskim predsjednikom u sklopu rasprave o finskome članstvu u NATO-u

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je šefu NATO-a Jensu Stoltenbergu da Ankara neće pozitivno gledati na članstvo Švedske i Finske u savezu ako te dvije zemlje jasno ne pokažu “saradnju u borbi protiv terorizma i u ostalim pitanjima”. No Erdogan je rekao i da podupire politiku otvorenih vrata NATO-a, stoji u saopćenju objavljenom u subotu.

U tweetu koji je uslijedio nakon telefonskog razgovora Stoltenberg je napisao da se u obzir mora uzeti zabrinutost svih saveznika kada je posrijedi sigurnost te da treba nastaviti s razgovorima da bi se pronašlo rješenje.

Erdogan je ranije u telefonskim razgovorima i čelnicima Švedske i Finske poručio kako je njegov uslov za podršku priključivanju NATO-u tih zemalja da one prestanu pružati utočište osobama povezanim s Kurdistanskom radničkom partijom, koju Turska smatra terorističkom organizacijom, i pristašama Fethullaha Gulena, kojega Turska optužuje za organizaciju pokušaja državnog udara 2016. godine.

Švedskoj premijerki Magdaleni Andersson u telefonskom razgovoru je rekao da Ankara očekuje konkretne korake u borbi protiv terorizma, izvijestila je turska državna novinska agencija Anadolija.

Erdogan je rekao i kako smatra da bi embargo na izvoz oružja nametnut Turskoj nakon upada u Siriju 2019. trebao biti ukinut, piše Anadolija. Andersson je nakon razgovora na Twitteru napisala: “Radujemo se jačanju naših bilateralnih odnosa, uključujući mir, sigurnost i borbu protiv terorizma.”

U drugom pozivu Erdogan je rekao finskom predsjedniku Sauliju Niinistu kako “tolerisanje terorističkih organizacija koje predstavljaju prijetnju savezniku u NATO-u ne bi odgovaralo duhu savezništva”, objavila je Ankara.

Finski predsjednik objavio je da je “otvoreno i direktno” razgovarao s turskim predsjednikom u sklopu rasprave o finskome članstvu u NATO-u.

“Rekao sam da će se Finska i Turska, kao saveznice u NATO-u, obavezati na međusobnu sigurnost i da će naš odnos tako postati snažniji”, napisao je Niinisto na Twitteru nakon telefonskog razgovora s Erdoganom.

“Finska osuđuje terorizam u svim njegovim oblicima. Nastavljamo s dijalogom”, tvitao je. Finska i Švedska službeno su prije tri dana podnijele zahtjeve za pridruživanje NATO-u, no Turska je prošle sedmice iznenadila saveznike u NATO-u jer se usprotivila članstvu dviju zemalja.