EUSAIR

BiH i Srbija potpisale deklaraciju o neopravdanoj agresiji Rusije na Ukrajinu

irpin ukrajina aa

U zajedničkoj deklaraciji navele su 25 tačaka vezanih za svoju buduću međusobnu saradnju pod pokroviteljstvom Europske komisije, izvršnog tijela EU, no prva od tačaka bila je vezana za rat u Ukrajini

Deset zemalja jadransko-jonske regije, među kojima i Srbija, usvojilo je na svom godišnjem sastanku u Tirani deklaraciju u kojoj su invaziju Rusije na Ukrajinu nazvale nezakonitom i neopravdanom agresijom te izrazile predanost “suverenitetu, nezavisnosti te jedinstvu i teritorijalnom integritetu” Ukrajine.

Hrvatska, Slovenija, Italija, Grčka, BiH, Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Albanija i San Marino okupili su se na forumu pod nazivom Strategija EU za jadransko-jonsku regiju (EUSAIR).

U zajedničkoj deklaraciji navele su 25 tačaka vezanih za svoju buduću međusobnu saradnju pod pokroviteljstvom Europske komisije, izvršnog tijela EU, no prva od tačaka bila je vezana za rat u Ukrajini.

“Mi, predstavnici vlada (…) na najsnažniji način izražavamo žaljenje zbog ilegalne i neopravdane agresije Rusije na Ukrajinu (…). Potvrđujemo svoju predanost suverenitetu, neovisnosti, jedinstvu i teritorijalnom integritetu Ukrajine u okvirima njenih međunarodno priznatih granica (…)”, piše u deklaraciji.

Deklaracija nije zakonski obvezujući dokument, nego je njome iskazano načelno političko stajalište zemalja potpisnica. Deklaracija je objavljena nakon sastanka zatvorenog za medije u Tirani, glavnom gradu Albanije, na kojem su sudjelovali državni sekretari ministarstava vanjskih poslova.

Predstavnik Srbije, zemlje koja Rusiji nije uvela sankcije, nije bio dostupan za komentar neposredno nakon sastanka. “Sve zemlje prihvatile su tekst deklaracije u obujmu koji je i vama novinarima distribuiran”, rekao je Josip Brkić, zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH.

“Što se tiče ovoga što se nažalost događa u trećoj deceniji 21. vijeka na tlu Europe, a to je ruska agresija na Ukrajinu, svih deset članica je jednoglasno prihvatilo tekst deklaracije”, dodao je za Hinu.