Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Globus

Erdogan: Turska nikada neće dozvoliti kurdsku državu u Siriji

27/06/2015

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izrazio je nezadovoljstvo zbog napredovanja kurdskih snaga na sjeveru Sirije i izjavio da Turska neće nikada dozvoliti stvaranje kurdske države u Siriji, na vratima Turske.

– Zbog toga pozivam međunarodnu zajednicu. Ma kakva bila cijena koju treba platiti, nećemo nikada dozvoliti stvaranje nove države na našoj južnoj granici, na sjeveru Sirije – kazao je u petak navečer turski predsjednik.

Prvi čovjek Turske je optužio kurdske snage koje su u borbi s džihadistima iz grupe Islamska država napredovale u nekoliko zona blizu tursko-sirijske granice da “mijenjaju demografsku strukturu” zona koje su osvojile.

Erdogan je aludirao na arapsko i turkmensko stanovništvo u tim regijama.

Eventualno stvaranje autonomne zone pod kontrolom Kudistanske radničke partije (PKK) na sjeveru Sirije izvor je zabrinutosti Turske jer bi se njeni vlastiti Kurdi mogli time nadahnuti budući da bi taj teritorij bio pored autonomne regije Kurdistana na sjeveru Iraka.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.