Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

prvi put javno

Erdogan: Uhvatili smo Al-Baghdadijevu ženu, sestru i zeta, nismo se hvalili

erdogan nova

Erdogan posebno je odao počast profesoru Tajibu Okiću (1902.-1977.), rođenom Gračanliji koji se školovao u Sarajevu, Zagrebu, Parizu i Tunisu

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan saopćio je da su turske snage sigurnosti uhapsile suprugu nedavno neutraliziranog vođe terorističke organizacije ISIS Abu Bakra al-Baghdadija, javlja Anadolu Agency (AA).

“Amerika je u tunelu u Siriji uništila Al-Baghdadija i znate da su to pokrenuli veliku medijsku kampanju. Mi smo uhvatili njegovu suprugu, ali nismo se hvalili, evo, prvi put to saopćavamo. Isto tako smo uhvatili i njegovu sestru i zeta u Siriji“, kazao je Erdogan i poručio da će se Turska nastaviti boriti protiv terorizma.

Erdogan se obratio učesnicima skupa koji je u Narodnom kulturnom i kongresnom centru Bastepe organiziran povodom obilježavanja 70. godina rada Fakulteta islamskih nauka na Univerzitetu u Ankari.

Turski predsjednik Erdogan je kazao da je Turska suočena sa napadima cijelog svijeta, ali da Turska više nije zemlja koja poginje glavu, već da čvrsto stoji na nogama i brani svoje interese.

Erdogan je također kazao da su ISIS, Al Kaida, Boko Haram i druge terorističke organizacije dio velikog projekta i da najveću štetu od terorizma trpe muslimani i islamski svijet.

On je kazao da se iza terorista koji se lažno pozivaju na islam uvijek nalaze veliki neprijatelji islama. Dodao je da Turska snima svjedočenja uhapšenih terorista o tome ko sve stoji iza njih.

Posebno je kritikovao vlasti SAD-a zbog neizručivanja Fetullaha Gulena, vođe terorističke organizacije FETO, za kojeg je kazao da terorist koji ni ne trepće dok prolijeva krv nevinih ljudi zarad širenja vlastite izopačene misije.

“Pravi musliman ne može biti terorist. Zapad bez stida i neumorno ustrajava u korištenju termina islamski terorizam, ali neka prvo pogleda u ogledalo. Ako stvarno tražite teroriste, eto ih kod vas. Ako želite saznati šta je FETO, pogledajte samo gdje i pod čijom zaštitom živi njegov vođa“, poručio je Erdogan.

Osvrnuvši se na sedamdesetogodišnji rad Fakulteta islamskih nauka u Ankari, Erdogan je kazao kako je uvjeren da s dolaskom religiozne generacije dolazi i do jačanja duhovnih vrijednosti i pravde.

Zahvalio je svim profesorima fakulteta koji su radili od njegovog osnivanja, a posebno je odao počast profesoru Tajibu Okiću (1902.-1977.), rođenom Gračanliji koji se školovao u Sarajevu, Zagrebu, Parizu i Tunisu.

“Ne zato što je to moj imenjak, već zato što profesor Tajib zauzima posebno mjesto na ovom fakultetu“, kazao je Erdogan.