Globus

Izbori u Turskoj

Erdoganov čovjek nije uspio pobijediti ni na ponovljenim izborima

23/06/2019

Kandidati za funkciju gradonačelnika Istanbula na današnjim izborima bili su Ekrem Imamoglu, kandidat opozicionog saveza Republikanske narodne partije (CHP) i IYI Partije, te Binali Yildirim, kandidat alijanse vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) i Partije nacionalnog pokreta (MHP)

Kandidat opozicione Republikanske narodne partije Ekrem Imamoglu vodi u izbornoj utrci za gradonačelnika Istanbula, javlja Anadolu Agency (AA).

U Istanbulu su danas održani ponovljeni izbori za gradonačelnika, a prema preliminarnim rezultatima nakon 98,55 posto obrađenih birališta u vodstvu je Imamoglu s osvojenih 53,97 posto glasova.

Kandidat vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) Binali Yildirim osvojio je 45,13 posto.

Na izborima u Istanbulu glasalo je 84,39 posto registriranih birača.

Ekrem Imamoglu

Hvala našem narodu i mojim sugrađanima. Vi ste demokratiju Turske sačuvali pred očima cijelog svijeta i svjetske sile koje su Tursku pokušale usporediti s pojedinim zemljama u okolini, podučile suštini. Kao narod ste zaštitili stoljetnu demokratsku tradiciju, hvala moji sugrađani”, rekao je Ekrem Imamoglu.

Kandidati za funkciju gradonačelnika Istanbula na današnjim izborima bili su Ekrem Imamoglu, kandidat opozicionog saveza Republikanske narodne partije (CHP) i IYI Partije, te Binali Yildirim, kandidat alijanse vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) i Partije nacionalnog pokreta (MHP).

Prema podacima Vrhovne izborne komisije (YSK), pravo glasa na današnjim izborima u Istanbulu imala su 10.560.963 registrirana birača, koji su glasali na 31.342 biračka mjesta.

Birališta su otvorena u 8:00 sati, po lokalnom vremenu, a zatvorena su u 17:00 sati.

Izborni dan u Istanbulu protekao je uz pojačane mjere sigurnosti i bez većih incidenata, a preliminarni rezultati izbora se očekuju večeras.

Lokalni izbori u Turskoj održani su 31. marta ove godine. Vrhovna izborna komisija Turske (YSK) je 6. maja donijela odluku kojom su poništeni rezultati martovskih izbora za gradonačelnika Istanbula i naredila ponavljanje izbora za tu funkciju.

“Vrhovna izborna komisija je ukinula zabranu objavljivanja rezultata. Trenutno je u vodstvu moj oponent Ekrem Imamoglu. Čestitam mu i želim sreću”, poručio je Yildirim iz sjedišta AK Partije u Istanbulu.

Yildirim se zahvalio svima koji su učestvovali u njegovoj predizbornoj kampanji.

“Izbori su demokracija. Ovi izbori su još jednom pokazali da demokracija u Turskoj funkcionira u najboljem redu. Konačni rezultati će biti objavljeni poslije”, kazao je Yildirim.

Izrazivši nadu da će rezultati današnjih izbora biti korisni za Istanbul, Yildirim je izrazio nadu da će Imamoglu raditi dobre stvari za taj grad.

“Trudit ćemo se da mu budemo na usluzi i na pomoći u svemu što bude radio u korist građana Istanbula. Želim da to zna”, kazao je Yildirim.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.