Globus

Erjavec obećao podršku Slovenije za članstvo Kosova u Interpolu

13/03/2018

Slovenija je spremna pomoći Kosovu da postane članicom međunarodne policijske organizacije Interpol, izjavio je u utorak u Prištini slovenski šef diplomacije Karl Erjavec, prenosi Radio-televizija Srbije (RTS).

Erjavec, koji boravi u službenom posjetu Kosovu, na pres-konferenciji s kosovskim kolegom Badxetom Pacolijem rekao je i da službena Ljubljana ne može utjecati na zemlje članice EU koje još nisu priznale neovisnost Kosova.

“Što se tiče Interpola, Slovenija je uvijek podržavala članstvo (Kosova). No, što se tiče pet zemalja, to su unutarnja pitanja država, a mi se ne miješamo u unutarnje poslove”, rekao je Erjavec nakon razgovora s Pacolijem.

Slovenski šef diplomacije poručio je da treba nastaviti dijalog Beograda i Prištine.

Kako iz Prištine javlja RTS, kosovski ministar vanjskih poslova nazvao je razgovor s Erjavecom “konstruktivnim” i potvrdio da je podršku slovenskog šefa diplomacije “za članstvo u međunarodnim organizacijama”.

“Dobili smo podršku da nam Slovenija pomogne za članstvo u Interpolu i UNESCO-u. Opcije saradnje ostaju otvorene. Smatramo da je Slovenija bila i ostat će važan partner”, istakao je Pacoli, navodeći da je Slovenija na prvom mjestu među stranim investitorima na Kosovu, prenosi Hina.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj pozvao je nedavno EU da pronađe način da pet njenih članica ubuduće “ne blokira evropsku perspektivu Kosova” što bi, po njegovom uvjerenju, olakšalo i Beogradu da normalizira odnos sa Prištinom.

Kosovo je nezavisnost jednostrano proglasilo 2008. godine, što je do sada priznalo nešto više od 100 zemalja, ali ne i dvije države među vodećim svjetskim velesilama – Rusija i Kina, te Indija i Brazil, ali i pet članica EU-a – Španija, Rumunija, Kipar, Grčka i Slovačka.

Službeni Beograd, pozivajući se na suverenitet i integritet Srbije zajamčen međunarodnim dokumentima, te Rezolucijom 1244 UN, nastoji spriječiti prijem Kosova u međunarodne organizacije, a posebno onemogućiti članstvo u UN-u.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.