Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Erjavec: Odnosi u regiji obilježeni oživljavanjem prošlosti

karl erjavec

Od izuzetnog je značaja što je postignuta suglasnost za otvaranje poglavlja 23 i 24, jer se time otvorio put ka dinamičnijem napretku na pregovaračkom putu Srbije ka članstvu u EU, izjavio je za današnji beogradski list “Danas” slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec, prenosi Tanjug.

“Pregovori za članstvo u EU su kompliciran proces, ne samo sadržajno već i politički. Treba imati povjerenja da će Europska komisija voditi proces na način koji je u interesu svih – i Srbije”, rekao je Erjavec i naglasio da Srbija na tom putu ima podršku Slovenije.

Slovenski ministar je istaknuo i kako je njegova zemlja “jedna od najaktivnijih pristalica politike širenja EU, a time i perspektive članstva Srbije” te dodao kako očekuje da će Srbija implementirati EU zakone, norme i standarde kao i vrijednosti EU-a.

Na pitanje, kako ocjenjuje aktualne odnose na Zapadnom Balkanu, uključujući srpsko-hrvatske odnose, Erjavec je rekao da su odnosi u regiji “prečesto obilježeni oživljavanjem prošlosti”.

“Dešavanja u vrijeme zadnjeg rata, godišnjice, različiti pogledi na dešavanja, kao i tinjajuće političke nesuglasice su realnost za koju se nadam da će se sve više pomicati ka suradnji, poštovanju i pomirenju”, rekao je Erjavec, spomenuvši i važnost pitanja nasljedstva nekadašnje SFRJ.

“Prošlo je 15 godina od potpisivanja sporazuma u Beču i želio bih da svi prepoznamo zajednički interes u toj oblasti”, rekao je Erjavec.

Upitan na nedavne pozive pojedinih političara za rehabilitaciju Slobodana Miloševića u Srbiji, Erjavec je izrazio žaljenje što suđenje, zbog smrti Miloševića, nije dobilo epilog, a smatra da “pozivi nisu smisleni i mogu jedino otvoriti raspravu koja ni Srbiji ni regiji ne bi donijela ništa pozitivno”.