Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

potvrđeno

Estonija i Bugarska zabranile ruskim brodovima ulazak u luke

New Project – 2022-04-17T192455.224
Taavi Aas / FOTO: screenshot

Ova se zabrana odnosi i na plovila koja su nakon 24. februara 2022. promijenila rusku zastavu u bilo koju drugu državu

U sklopu sankcija koje je odobrila Evropska unija, brodovima pod ruskom zastavom nije dopušten ulazak u estonske luke od 17. aprila 2022. godine.

Ova se zabrana odnosi i na plovila koja su nakon 24. februara 2022. promijenila rusku zastavu u bilo koju drugu državu, objavio je estonski online portal ERR, pozivajući se na estonsko ministarstvo ekonomskih poslova i komunikacija, javlja Ukrinform.

Prema estonskom ministru za ekonomska pitanja i infrastrukturu Taaviju Aasu, Evropa preispituje svoje ekonomske aktivnosti i postaje sve nezavisnija od Rusije, jer “Kremlj ne pokazuje znakove okončanja svoje agresije”.

Iznimke će biti samo za brodove pod ruskom zastavom za hitne situacije.

U estonske luke će im biti dopušten ulazak uz dopuštenje Odjela policije i granične straže, koji će unaprijed utvrditi potrebu za pomoć.

Ranije je Bugarska također zabranila ulazak brodova pod ruskom zastavom u svoje morske i riječne luke.

Jučer je potvrđeno da i Italija zatvara svoje luke za ruske brodove od 17. aprila. Ruski brodovi usidreni u italijanskim lukama moraju napustiti luke odmah nakon završetka komercijalne aktivnosti.

I Rumunske vlasti odlučile su da od 17. aprila zabrane ulazak za brodove pod zastavom Rusije u rumunske luke, saopštila je pres-služba Rumunske uprave za pomorstvo.