Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

postignut konsezus

EU će suspendovati sporazum koji omogućava Rusima lakše dobijanje viza

eu rusija

Borrell je rekao da se u ovom trenutku ne radi o zakonskom tekstu već samo o političkom dogovoru

Nakon dvodnevnog neformalnog sastanka u Pragu, evropski ministri vanjskih poslova postigli su politički konsenzus da u potpunosti suspenduju sporazum o viznim olakšicama između Evropske unije i Rusije.

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku, Josep Borrell, rekao je na konferenciji za novinare nakon sastanka da će ova odluka “značajno smanjiti broj novih viza koje izdaju zemlje članice EU” s obzirom da će proces postati teži i potrajati.

Vize su već bile ograničene na neke kategorije ruskih državljana. Borrell je rekao da se u ovom trenutku ne radi o zakonskom tekstu već samo o političkom dogovoru.

Sporazum će morati da odobre sve zemlje članice na nivou Evropskog vijeća, prenosi CNN.

Szijarto: EU će suspendovati sporazum sa Rusijom

Evropska unija suspendovaće sporazum sa Rusijom koji olakšava izdavanje viza, ali neće biti uvedena opšta zabrana izdavanja viza jer o tome nema jednoglasnosti, napisao je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijarto na Facebooku u srijedu.

Szijjarto je također najavio da je Mađarska potpisala ugovor sa ruskim Gazpromom o dodatnim isporukama gasa od 1. septembra.

Rekao je da se Mađarska, zajedno s nekim drugim državama članicama, protivila zabrani ruskih viza na sastanku ministara EU u Pragu.

– Neće biti uvedena opšta zabrana izdavanja viza za ruske državljane. Nekoliko država članica podiglo je svoj glas protiv ovoga, uključujući mene – kazao je on.

On je rekao da će sporazum koji olakšava izdavanje viza biti suspendovan uz podršku kvalifikovane većine. On nije rekao da li je Mađarska podržala ovu mjeru.

Istočne i nordijske zemlje snažno podržavaju zabranu turizma, dok su Njemačka i Francuska upozorile svoje kolege da bi to bilo kontraproduktivno, rekavši da bi običnim Rusima i dalje trebalo omogućiti pristup Zapadu.