Tužilaštvo BiH

Pokrenuta istraga za ubistvo Dženana Memića, na meti istražitelja Dalida Burzić, Vahid Ćosić, Meris Ćato…

dalida burzic – BIRN BiH (1)

Istraga se pokreće protiv bivše glavne tužiteljice Tužilaštva Kantona Sarajevo i aktuelne sutkinje Suda BiH Dalide Burzić, bivšeg tužioca Tužilaštva KS Merisa Ćate, bivšeg komesara MUP-a KS Vahida Ćosića, policajaca MUP-a KS Sakiba Kreme i Nurije Mehića, vještaka saobraćajne struke Ševala Kovačevića i više NN lica

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine donijelo je zvaničnu naredbu o pokretanju istrage o ubistvu Dženana Memića, potvrdio je za Fokus Ifet Feraget, advokat porodice Memić, pojasnivši da se istraga odnosi na krivično djelo ubistvo, organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima pomoć učiniocu nakon izvršenog krivičnog djela i sprečavanje dokazivanja.

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ/Fokus.ba

Istraga se pokreće protiv bivše glavne tužiteljice Tužilaštva Kantona Sarajevo i aktuelne sutkinje Suda BiH Dalide Burzić, bivšeg tužioca Tužilaštva KS Merisa Ćate, bivšeg komesara MUP-a KS Vahida Ćosića, policajaca MUP-a KS Sakiba Kreme i Nurije Mehića, vještaka saobraćajne struke Ševala Kovačevića i više NN lica.

Feraget je podsjetio da je on krivičnu prijavu protiv ukupno 45 osoba među kojima su i oni za koje je danas donesena naredba o pokretanju istrage podnio još 2018. godine.

– Pravda je spora, ali dostižna, za nas je ovo očekivan ishod, jer smo znali da Tužilaštvo BiH poduzima određene radnje – kaže Feraget za Fokus komentirajući činjenicu da je prošlo više od šest godina otkako traje borba za pravdu i istinu o stradanju mladića Dženana Memića kojem su 8. februara 2016. godine u Velikoj Aleji na Ilidži nanijete povrede od kojih je preminuo 15. februara iste godine.

Veoma brzo nakon smrti Dženana Memića, njegova porodica je javno iznijela sumnje da je Dženan Memić ubijen.

U noći kada je Dženan Memić zadobio povrede s njim u društvu bila je djevojka Alisa Mutap, koja se kasnije udala i danas se preziva Ramić. Alisa Mutap- Ramić navodno se ničega ne sjeća iz noći kobne za Dženana Memića, koji je kada je ubijen imao samo 21 godinu.

I danas, više od šest godina nakon tragične noći Alisa Mutap -Ramić tvrdi da ima amneziju, iako je do sada i pred Sudom BiH izneseno niz argumenata koji osporavaju ove tvrdnje.

Nevjerovatna borba porodice Memić i advokata Ifeta Ferageta uprkos sistemu u kojem su pojedinci i njihove karike pokušali učiniti sve da se smrt Dženana Memića ne okarakterizira kao ubistvo, nego kao posljedica saobraćajna nesreće i da se sve okolnosti smrti ovog mladića zataškaju, osim otvaranjem istrage za ubistvo u Tužilaštvu BiH rezultirala je ranije i optužnicom pred Sudom BiH u predmetu “Zijad Mutap i ostali”.

U ovom predmetu sudi se Zijadu Mutapu, njegovoj kćerki Alisi Mutap-Ramić, Hasanu Dupovcu, bivšem šefu Odsjeka za saobraćajne istrage Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS), policajcu Josipu Bariću i radniku Hotela “Crystal” Muameru Ožegoviću.

Oni su optuženi da za organizirani kriminal s ciljem prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život 8. februara 2016. godine u Velikoj aleji na Ilidži nakon čega je preminuo 15. februara iste godine.

U ovom procesu do sada je saslušan veliki broj svjedoka, među kojima je značajan i broj zaštićenih, kao i policijskih službenika. Svi oni koji su pratili dosadašnji tok suđenja u ovom predmetu mogli su čuti tvrdnje i policajaca i inspektora koji su otvoreno pred Sudom BiH govorili o brojnim nelogičnostima i nepravilnostima u istrazi o smrti Dženana Memića, a iz mnogih svjedočenja jasno je da su i policajci sumnjali da se u ovom slučaju desila saobraćajna nesreća.

Niz je i drugih argumenata, dokaza i tvrdnji koje su do sada iznesene pred Sudom BiH u ovom predmetu , a koji govore o skandaloznom i nevjerovatnom odnosu prema istrazi o događaju u kojem je jedan nedužan mladić izgubio život.

Premda je nakon procesa vođenih pred Kantonalnim sudom u Sarajevu u slučaju stradanja Dženana Memića, konačnom presudom Vrhovnog suda FBiH jasno rečeno da Dženan Memić nije stradao u saobraćajnoj nesreći, pred Sudom BiH odbrane optuženih i pojedini optuženi znaju i dalje govoriti o “saobraćajnoj nesreći”.