Globus

Pakistan

Nakon što su ih pogodile apokaliptične poplave, sada se vodom šire opasne bolesti

31/08/2022
Foto: Screenshot/Twitter

Ogromne poplave izazvane kišama od sredine juna odnijele su živote najmanje 1.162 ljudi, u fenomenu za koji eksperti krive klimatske promjene

Zvaničnici u Pakistanu u srijedu su izrazili zabrinutost zbog širenja vodom prenosivih bolesti među hiljadama žrtava poplava, dok su nabujale rijeke od moćnog monsuna počele da se povlače u mnogim dijelovima zemlje.

Ogromne poplave izazvane kišama od sredine juna odnijele su živote najmanje 1.162 ljudi, u fenomenu za koji eksperti krive klimatske promjene.

Neki doktori prvobitno su saopćili kako su uvidjeli da je većina pacijenata traumatizirana poplavama, ali sada liječe osobe koje pate od dijareje, kožnih zaraza i drugih vodom prenosivih bolesti u pakistanskim regijama pogođenim poplavama.

To je prinudilo vladu da razmjesti dodatne medicinske timove i dijeli lijekove, osim toga što omogućava pristup pitkoj vodi preživjelima, od kojih mnogi žive u šatorima i improviziranim kućama.

Upozorenje je uslijedilo dan nakon što su rekordne poplave nagnale Ujedinjene nacije da zvanično upute apel za hitnu pomoć u vrijednosti 160 miliona dolara siromašnoj islamskoj zemlji u kojoj je oko milion domova oštećeno ili uništeno.

Dr. Azra Fazal Pechuho, ministrica zdravstva u najteže pogođenoj pokrajini Sindh, izjavila je da su zvaničnici uspostavili 4.210 medicinskih kampova u najteže pogođenim oblastima pokrajine kako bi liječili žrtve koje sada pate od kožnih i vodom prenosivih oboljenja, koja su česta tokom poplava.

Svjetska zdravstvena organizacija počela je pomagati pakistanskim vlastima u njihovim naporima na liječenju ljudi povrijeđenih u kišama i u poplavama. Agencija UN-a navodi u saopćenju da radi na jačanju nadzora akutne dijareje, kolere i ostalih prenosivih bolesti kako bi spriječila njihovo širenje, i također pruža lijekove i ostale medicinske potrepštine zdravstvenim objektima, prenosi AP.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.