BiH

Član Predsjedništva BiH

Dodik ima novu “ideju” za Srbiju i Republiku Srpsku

31/08/2022
Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

Važno je da srpska zajednica ima dobar položaj u Rumuniji, istakao je Dodik i obećao snaženje podrške i pomoći „afirmisanju nacionalnog, kulturnog i vjerskog identiteta“, kao i „očuvanju obrazovanja i srpskog jezika“

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je tokom sastanka sa predstavnicima Srba u Rumuniji da će predložiti da bh. entitet Republika Srpska i Srbija kreiraju identifikacionu nacionalnu kartu za sve “naše ljude” koji se identifikuju sa RS.

„Pokrenut ću inicijativu da Republika Srpska i Srbija kreiraju identifikacionu nacionalnu kartu za sve naše ljude koji se identifikuju sa RS na bilo koji način“, napisao je Dodik na Twitteru i dodao da će to značiti sticanje prava na obrazovanje, zdravstvenu zaštitu, otvaranje firmi i objekata.

Važno je da srpska zajednica ima dobar položaj u Rumuniji, istakao je Dodik i obećao snaženje podrške i pomoći „afirmisanju nacionalnog, kulturnog i vjerskog identiteta“, kao i „očuvanju obrazovanja i srpskog jezika“.

Ocijenio je kako Srbi čuvaju nacionalni identitet, te da su ponosni i „zagledani u RS i Srbiju“.

Sa predstavnicima Srba i predsjednikom Saveza Srba u Rumuniji i poslanikom u rumunskom parlamentu Ognjenom Krstićem Dodik je razgovarao o položaju Srba u Rumuniji i aktuelnoj situaciji u bh. entitetu.

Dodik je naveo da je dogovoreno da u RS budu organizovani Dani Srba iz Rumunije.

“Riječi vladike budimskog Lukijana potvrđuju da je politika koju zastupam prihvaćena u srpskom narodu, gdje god se nalazio, i daju mi snage da se još snažnije borim za srpski nacionalni interes”, kazao je Dodik.

On je na Twitteru objavio i video zapis govora vladike Lukijana, koji je naveo da je „Dodikov glas istovremeno glas mnogih Srba, ne samo iz RS, čiji glas iz ovog ili onog razloga ne smije da se čuje“.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.