Globus

Ursula von der Leyen

EU dostigla cilj, 70 posto odraslih u potpunosti vakcinisano

31/08/2021

Predsjednica Evropske komisije je naglasila da pandemija nije gotova i da svi moraju ostati na oprezu, te pozvala sve Evropljane da se što prije vakcinišu

Evropska unija postigla je svoj prvi cilj masovne vakcinacije protiv koronavirusa, objavila je danas predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

– Sedamdeset posto odraslih osoba u EU-u sada je potpuno vakcinisano, što iznosi nešto više od 250 miliona ljudi – rekla je von der Leyen u kratkoj video izjavi, najavljujući ovo “veliko postignuće”.

Predsjednica Evropske komisije je naglasila da pandemija nije gotova i da svi moraju ostati na oprezu, te pozvala sve Evropljane da se što prije vakcinišu “kako bi se izbjegao novi val infekcija i zaustavilo pojavljivanje novih varijanti”, prenosi dpa.

EU također treba pomoći drugim zemljama da ostvare što veći procenat vakcinacije, dodala je, “jer ćemo pobijediti ovu pandemiju samo ako je pobijedimo u svakom kutku svijeta”.

EU kampanja za vakcinaciju započela je posljednjih dana 2020. godine, a cilj komisije bio je da se do kraja septembra vakciniše 70 posto stanovništva starijeg od 18 godina.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.