Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Agrapović: Ocjena FATF-a i Moneyvala za BiH uveliko poboljšana

MONEYVAL

Usklađenost Bosne i Hercegovine sa specijalnim preporukama za neprofitne organizacije u oblasti borba protiv pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, Komitet eksperata Vijeća Evrope za evaluaciju borbe protiv pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti (Moneyval) i Radna grupa za finansijske mjere u borbi protiv pranja novca (Financial Action Task Force – FATF) ocijenili su niskim, međutim, do kraja prošle godine 90 posto preporuka ove dvije organizacije već je ispunjeno.

To je novinarima kazao šef Odsjeka za edukaciju u kaznenim stvarima pred Sudom BiH i član bh. Moneyval delegacije ispred Ministarstva pravde BiH Grenko Agrapović, uoči seminara “Mjere za sprječavanja pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti”, koji se održava danas u Sarajevu.

– Urađene su izmjene i dopune zakona o udrugama i fondacijama, čime je ispunjen najvažniji zahtjev Moneyvala i FATF-a da nevladine organizacije pet godina čuvaju finansijska izvješća o svom radu – naveo je Arapović.

Osim toga, dodao je, Ministarstvo pravde BiH jučer je pokrenulo združeni registar koji se nalazi na njihovoj na oficijelnoj web stranici, a gdje su evidentirane sve nevladine organizacije (NVO) registrirane u ovom ministarstvu, Ministarstvu pravde Kantona Sarajevo, te uskoro i Brčko Distrikta.

Današnji seminar i ujedno je i posljednja preporuka Moneyvala i FATF-a, čiji je cilj osvješćivanje nevladinih organizacija te objašnjavanja načina na koji se može vršiti pranje novca i finansiranje terorističkih aktivnosti kroz nevladine organizacije, udruženja i fondacije.

– Do sada niko nije vršio nadzor nad finasijskim radom nevladinih organizacija, osim što bile dužne da svoja finansijska izvješća dostavljaju Agenciji za finansijsko poslovanje – istakao je, dodajući da od oko 22.500 registriranih nevladinih organizacija u BiH, prošle godine samo njih 8.000 je izvršilo tu obavezu.

Međutim, zaključio je da je u ovoj oblasti ipak mnogo urađeno te da je ocjena Moneyvala i FATF-a uveliko poboljšana.

Dodao je da je rok za ispunjenje svih preporuka do kraja mjeseca ove godine te napomenuo da će naredni sastanak FATF-a biti održan slijedeći mjesec u Parizu.

Omir Tufo iz Centra za promociju civilnog društva mišljenja je da veliki broj nevladinih organizacija u BiH uopće ne zna ništa o mogućim zloupotrebama finansijskih sredstava te da onaj dio njih koji zloupotrebljava cijeli sistem treba biti označen i ekskomuniciran.

– Bitno nam je da naš rad bude transparentan i u skladu sa zakonskim propisima te da zadovoljavamo potrebe građana, odnosno ciljnih grupa zbog kojih smo osnovani – naglasio je.

Izrazio je očekivanje da će nevladine organizacije danas dobiti veliki broj korisnih informacija, koje će dalje proslijeđivati na sličnim skupovima organiziranim tokom godine.

Najavio je da će potpuna baza podataka o nevladinim organizacijama uskoro biti dovršena, pojasnivši da problem pri kompletiranju adekvatne baze predstavlja činjenica da se na 17 ili 14 nivoa, na kojima su NVO registrirane, radi sa različitim sistemima, tako da je njihovo međusobno usaglašavanje otežano.